· 

De 5 meest gelezen blogs van 2019

door Linda de Bruijn

unieke fantasy sieraden en outlander kostuumaccessoires

Vandaag is de één na laatste dag van 2019, een jaar is bijna voorbij en we staan op de drempel naar 2020, een jaar vol nieuwe plannen en doelen om te behalen. Heb jij goede voornemens voor het komende jaar gemaakt? Voor mij zal 2020 in het teken staan van veel nieuwe dingen achter de schermen. Ik wil nieuwe Outlander verhalen op mijn blog schrijven, over de serie maar ook over de achtergronden en over historische mode. En is zoveel over te vertellen. Volg de blog om steeds nieuwe verhalen te vinden en laat eens een reactie achter. In 2020 wil ik ook verbeteringen aan de website aanbrengen en een aantal collecties in de webwinkel zullen veranderen.
Kortom veel plannen! Maar het is ook goed om even terug te kijken naar het afgelopen jaar, daarom vind je in deze blog de 5 meeste gelezen blogs van 2019. Ik wens je een heel fijn 2020 toe!

1.OUTLANDER KADOTIP TOP 10

outlander kado top 10

Voor echte Outlander is het niet altijd gemakkelijk om een kado te vinden dat èn echt een link met Outlander heeft èn uniek is. Want ja, wat geef je iemand die de serie inmiddels een aantal keer heeft gezien, die de video's en de boeken in de kast heeft staan en wel eens wat anders wil dan een standaard kado? Voor deze fans stelde ik een top 10 samen van sieraden uit mijn webwinkel die een echte link met Outlander hebben en ook uniek zijn. Van Claire's rode oorbellen, schitterende glamour oorbellen en een sierlijke distel kettinkje, van Claire's col- sjaal en een Schotse omslagdoek tot echte 18de eeuwse eyecathers. Geniet hier nog even na van de top 10 Outlander kadotips.

 

2. SPROOKJES - HORROR OF ROZE WOLK

blog over folklore, sprookjes en outlander

Had jij als kind een favoriet sprookje? Ik wel, Doornroosje was mijn favoriet. Sprookjes zijn al eeuwen oud, ooit begonnen ze als verhalen met een moraal waarbij waar magie en fantasie gebruikt werd om de boodschap over te brengen. De verhalen spelen zich af in een tijd lang geleden en in een land hier ver vandaan. Intussen kunnen we ook Alice in Wonderland, Lord of the Rings en zelfs Outlander een  (modern) sprookje noemen. Sprookjes waren destijds niet de kindvriendelijk Disneyverhalen zoals wij ze nu kennen. Veel oude sprookjes zijn de in de loop van de tijd veranderd. Het liep met de hoofdpersonen in de oorspronkelijke sprookjes lang niet altijd goed af en een "lang en gelukkig" einde was zeker geen garantie. Lees hier hoe het werkelijk afliep met Doornroosje en Roodkapje.

 

3. HOW TO DRESS LIKE A LADY

blog over historische mode in de 18de eeuw

Tegenwoordig hebben wij  's ochtends niet veel tijd meer nodig om ons aan te kleden. We schieten gauw een spijkerbroek met een T-shirt aan en dan zijn we al bijna klaar. In de 18de eeuw was dat wel even anders. Om het kostuum dat ik aan het maken was van de juiste onderlagen te voorzien, veriepte ik me in de lagen kleding van 18de eeuwse vrouwen. Ik ging van een korset, of stays zoals het in het Engels genoemd wordt, naar petticoats en van mooie overkleden naar hoeden en sieraden die schitteren in het kaarlicht. Inmiddels heb ik zelf een echt 18de eeuws korset (nieuw en speciaal voor mij op maat gemaakt) en heb ik aan de lijve ondervonden hoeveel tijd het kost om mijzelf in het korset te rijgen. En ik begrijp nu ook waarom dames een kamermeisje hadden om zich te laten helpen bij het aankleden.  Weet jij welke verschillen in het aankleden bestonden tussen een werkende vrouw en een adellijke dame? Lees het hier.

 

4.JACK O'LANTERN

blog over de folklore van halloween en het verhaal van Jack O' Lantern

De laatste jaren wordt er in Nederland veel gediscussieerd over tradities. Sommigen willen vasthouden aan oer-Hollandse gebruiken, terwijl anderen openstaan voor nieuwe tradities.
Een van die nieuwe tradities, die is overgewaaid uit Amerika, is Halloween. Steeds meer winkels spelen hierop in en verkopen allerlei Halloween-decoraties. Ook de verlichte pompoen versiert steeds meer tuinen in ons land. Achter deze verlichte pompoen, die Jack 'O Lantern heet, schuilt een mooi en oud verhaal over een gierige boer die de duivel te slim af wilde zijn. Het werd uiteindelijk zijn ondergang. Wil je weten waarom onze verlichte en uitgesneden pompoen nog steeds Jack 'O Lantern heet? Lees het hier en bekijk welke sieraden ik bij het verhaal van Halloween maakte.

 

5. CLAIRE'S KRUIDENAPOTHEEK

blog over de kruidenapotheek van Claire Fraser uit Outlander

Claire Fraser is mijn favoriete karakter uit de TV serie Outlander, vooral omdat zij, behalve eigenwijs, koppig is en hartstochtelijk van Jamie houdt, altijd mensen probeert te helpen. De vaardigheden die ze als verpleegster en arts opdeed in de 20ste eeuw, gebruikt ze ook in de 18de eeuw. Helaas brengt haar dat nogal eens in de problemen, maar haar kruidenkennis is buitengewoon. Ik was nieuwsgierig naar welke kruiden in de apotheek van Claire voorkwamen en naar hun werking, maar nog meer was ik geïnteresseerd in de feiten en fabels achter deze kruiden.
In een serie van 10 verhalen vertel ik hierover en de eerste drie delen kun je al in mijn blog lezen, de andere delen volgen in het nieuwe jaar. Ook bij de nieuwe verhalen maak ik weer een bijzonder uniek sieraad, hou mijn blog dus in de gaten.  Een van de verhalen uit 2019 gaat over smeerwortel, een krachtig kruid dat niet alleen zieken en reizigers helpt, maar ook een bepaald soort crimineel aantrekt. Nieuwsgierig? Lees het hier.

 


Andere verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0