· 

Jack O' Lantern, hoe een Ierse smid een Halloween-legende werd

door Linda de Bruijn

blog over het verhaal van halloween en jack o' lantern

Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Jack....Jack 'O Lantern, Iers van komaf en smid van beroep. Je kent mij misschien omdat je mijn gezicht uithakt uit een pompoen, zo aan het einde van oktober.  En met een lichtje achter mijn ogen ben ik best eng om te zien. Maar zo was ik niet altijd.....
  

Het begin van Halloween

"Hoe het begon? Lang, lang geleden kwam ik op een donkere oktoberavond de duivel tegen en nodigde hem uit om een drankje te drinken, maar omdat ik nog gierig ben aangelegd, was ik niet van plan om de drankjes te betalen. In plaats daarvan vroeg ik de duivel om in een munt te veranderen, waardoor ik de drankjes zou kunnen betalen. De duivel voerde mijn opdracht uit, waarna ik de munt snel in een zak stopte. Deze zak legde ik naast een groot zilveren kruis, waardoor het onmogelijk voor de duivel was om weer in zichzelf terug te veranderen.  Na veel jammeren, verloste ik hem uit zijn lijden en haalde ik het kruis weg  zodat de duivel weer in zijn oorspronkelijke vorm kon terugkeren. In ruil daarvoor wilde ik wel voortaan met rust gelaten worden. Slim, vond ik zelf."

 

Slimmer dan de duivel

"Echter een jaar later kwam ik op een avond toch weer de duivel tegen die mij dit keer naar de hel wilde meenemen. Ik kan je vertellen, ik was het behoorlijk beu en met een handigheidje wist ik de duivel in een boom te lokken. Ik kraste vervolgens een kruisteken in de stam van de boom zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten. Pas nadat de duivel mij had beloofd dat ik nooit naar de hel zou hoeven, haalde ik het kruisteken weg en liet de duivel weer vrij. 

Maar toen ik jaren later stierf mocht ik, door mijn slechte levenswandel, niet naar de hemel maar ook de duivel liet mij niet binnen in de hel vanwege zijn gedane belofte. Sinds die tijd doolt mijn ziel rond over de aarde. De duivel gooide mij nog wel een gloeiend kooltje achterna toen hij me wegstuurde bij de hellepoort. Ik stak het kooltje in een knol en kreeg op die manier een lantaarn om mijn weg mee te verlichten. Later verving ik de knol door een pompoen en werd ik bekend als Jack of the Lantern of Jack 'O Lantern".

Hedendaagse halloween folklore

Inmiddels is Halloween een echte traditie geworden, zeker in de VS, maar wist je dat de naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november? In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain . 

 

Fantasy Sieraden bij je verhaal

Speciaal voor Halloween maakte ik een aantal unieke Jack O' Lantern pompoen oorbellen met prachtige oranje facetkralen, huisjes van keramiek uit Frankrijk en polymer clay pompoenen uit de UK.

Welke kies jij voor Halloween?

blog on jack o'lantern and halloween

Wil je je eigen Jack 'O Lantern maken?
Dit heb je nodig:

  • Pompoen
  • Papier en potlood
  • Scherp mes
  • Lepel
  • Waxinelichtje met houdertje
  • Evt. keukenpapier
  1.  Snij de bovenkant van de pompoen af en haal alle zaden en vruchtvlees uit de pompoen. Dep de binnenkant evt. droog met keukenpapier
  2. Teken met een pen of stift een patroon van een eng gezicht op de pompoen.  Hieronder en op internet vind je voorbeelden van een Jack 'O Lantern die je kunt gebruiken als inspiratie.
  3. Snij met een scherp mes langs de randen van je patroon zodat je de stukken eruit kunt halen.
  4. Plaats een waxine lichtje in de pompoen en steek het lichtje aan als het donker is. En je Jack 'O Lantern is klaar.

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0