folklore

folklore · 26. October 2020
Heb jij jouw huis al omgetoverd tot een echt Halloween spookhuis, vol enge decoraties zoals zombies, spinnen, schedels, heksen en andere figuren die het daglicht niet kunnen verdragen? an oudsher wordt in Nederland een soortgelijke kinderoptocht gehouden tijdens Sint Maarten op 11 november. Je zou kunnen zeggen dat beide feesten elkaar concurrent zijn. Trick or Treat is, net zo als Halloween overgewaaid uit de VS, maar hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan?

folklore · 21. September 2020
Alice in Wonderland is een van de allerbekendste kinderboeken allertijden, wie kent niet het verhaal van Alice die in het konijnenhol valt en in een andere wereld terechtkomt. Een tijdreis avant-la-lettre, waar Claire Fraser uit Outlander beslist jaloers zou zijn. Wat weet je eigenlijk van Alice en zijn auteur Lewis Carroll?

folklore · 07. September 2020
In de wereld van sprookjes spelen fairies of faeries een belangrijke rol. Ook in het dagelijkse leven van vroeger speelden het feeenvolk een rol, maar tegenwoordig zien we ze zelden. Wat zijn nou eigenlijk fairies, bestaan ze echt en waar moet je doen om ze te vinden.

folklore · 29. June 2020
Eindelijk, het is zomer, tijd voor vakantie, je wilt misschien lekker genieten van een koel drankje, liggend in je hangmat en luisteren naar je favoriete muziek. Je hebt de tijd aan je zelf. De komende tijd hoef je even helemaal niets. Heerlijk toch? Misschien blijf je net als veel anderen dit jaar thuisblijft, maar wil je toch leuke dingen doen. Ik laat je zien hoe je deze zomer creatief en ontspannen door kunt komen zonder ver van huis te gaan.

folklore · 18. May 2020
Claire's 18th century apothecary. Deel 5 van de serie over kruiden en planten die Claire Fraser in de TV serie Outlander in haar apothekerskistje verzamelde. In dit verhaal vertel ik je de feiten en fabels over Meidoorn, een heilige elfenboom met bijzondere krachten, lees je hoe meidoorn helpt tegen vermoeide voeten en welk sieraad ik bij dit verhaal maakte.

Selkies - mythe in Schots water en hun rol in Outlander
folklore · 02. March 2020
Volgens de mythologie zouden selkies zeehonden zijn, die op het land hun huid af kunnen werpen en zo een menselijke gedaante aan kunnen nemen. Selkies zijn verleidelijke wezens die betoverend kunnen zingen. Ook in Outlander spelen selkies een rol. Wat wij kunnen leren van deze mythische wezen lees je in dit verhaal.

folklore · 30. December 2019
Vandaag is de laatste dag van 2019, een jaar is voorbij en we staan op de drempel naar 2020, een jaar vol nieuwe plannen. Heb jij goede voornemens voor het komende jaar gemaakt? Voor mij zal 2020 in het teken staan van verandering, vooral achter de schermen. Maar het is ook goed om even terug te kijken naar het afgelopen jaar, daarom vind je in deze blog de 5 meeste gelezen blogs van 2019. Geniet nog even na:

folklore · 23. December 2019
Concertverslag van de laatste show van de Europese club-tour van Duncan Laurence in Oslo. Een onderwerp dat niet gelijk een link met sieraden heeft, maar op de achtergrond inspiratiebron is voor mijn blog en gedichten. Lees hier hoe een donkere zondagavond toch een heel bijzondere afsluiting werd van een weekend in Oslo

folklore · 11. October 2019
Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Jack................... Jack 'O Lantern, Iers van komaf en smid van beroep. Je kent mij misschien omdat je mijn gezicht uithakt uit een pompoen, zo aan het einde van oktober. En met een lichtje achter mijn ogen ben ik best eng om te zien. Maar zo was ik niet altijd. Lang, lang geleden nodigde ik de duivel uit om een drankje te nuttigen, maar omdat ik nog gierig ben aangelegd, weigerde ik om de drankjes te betalen. In ruil daardoor vroeg ik....

folklore · 01. October 2019
Er was eens...Sprookjes zijn al eeuwenoud. Wat begon als een verhaal met een moraal in de Middeleeuwen, kennen we tegenwoordig vooral als schattig kinderverhaal uit animatiefilms met een happy end. Maar de eerste sprookjes waren bedoeld voor volwassenen en de hoofdpersonen leefden meestal niet zo lang en gelukkig. Werd Roodkapje eigenlijk wel uit de buik van de Boze Wolf en hoe liep het af met Doornroosje? Je leest het in dit verhaal over de geschiedenis van het sprookje.

Show more