· 

Maak je eigen unieke sieraden met schatten uit de natuur

door Linda de Bruijn

blog over het gebruik van natuurlijke materialen in sieraden, natuursieraden, natuurlijke sieraden

Nu de dagen langer worden en ben ik meer buiten in de natuur. Ik maak graag wandelingen door het bos of door andere natuurgebieden. In Brabant hebben we prachtige bossen en duinen, of zandverstuivingen zoals ze ook wel heten. En behalve genieten van de natuur en het zingen van de vogels, verzamel ik op mijn wandelingen ook takjes, steentjes, bloemen en andere bijzondere dingen. Wat dat betreft ben ik nog steeds een kind, die allerlei schatten in zijn zakken bewaard. Die schatten gebruik ik om sieraden mee te maken, zoals bijvoorbeeld onderstaande oorbellen.

De takjes vond ik lijken op lachende gezichtjes. Met een beetje fantasie kom je een heel eind.

Knotsgekke boom oorbellen

Soms blijven er na het zagen stukjes takjes over met knoesten; daar maakte ik mijn oorbellen mee. Samen met handgemaakte druppels van porselein en sari zijde werden het knotsgekke boom oorbellen. Het hoeft tenslotte niet alle dagen serieus te zijn. 

blog over het gebruik van natuurlijke materialen in sieraden, woodland sieraden, kunstzinnige sieraden, natuur sieraden

De takjes die ik hier gebruikte zagen er alleen niet zo uit toen ik ze vond, maar met een paar eenvoudige huis-tuin-en-keuken-middelen en wat geduld kun je prima "oplappen". De takjes werden behandeld en geconserveerd. Haal als het lukt de bast van de takjes af. Een behandeling met soda en chloor maakt de takjes schoon en beestjes-vrij. Vul hiervoor een bak met water waaraan je een scheutje bleekwater toevoegt, doe de takjes erin, deksel erop en laat ze minimaal een week staan. Daarna mogen ze een paar weken drogen en bleken in de zon. Hierdoor verbleken de takjes en krijgen ze een mooie witte kleur. Daarna zijn ze klaar om te worden bewerkt : zagen, schuren, vijlen, schilderen. Seal de takjes met een speciale lak. Het eindresultaat zie je in de laatste twee foto's. Met een handboortje of Dremel boor je gemakkelijk gaatjes in het hout.

Sieraden met een stukje natuur

Mooie takjes kun je, geschilderd of naturel, gebruiken om kettingen mee te maken. Bij onderstaande ketting gebruikte ik het takje om er een leuke vlinder aan te hangen, maar je kunt er natuurlijk andere leuke dingen aanhangen, zoals kralen en hangers van porselein of keramiek. Er zijn altijd wel schatten te vinden in de natuur om sieraden mee te maken zoals bloemen, zaaddozen, eikels, steentjes. 
Bloemen kun je drogen en verwerken in sieraden, denk eens aan het in hars gieten van gedroogde bloemen om een hanger te maken. Mooie stenen wikkel je met gekleurd metaaldraad om een leuke hanger te maken. Boor een gaatje in een eikeldopje en plaats deze op een kraal, steek er een kettelstift (metalen stiftje, te koop in sieradenwinkels) in, draai er met een tangetje een oogje aan en je maak zo je eigen eikelketting. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van sieraden die ik in de loop van de jaren heb gemaakt. 

 

Voor mooie materialen hoef je ook niet ver weg. Zo komen de viooltjes in de ketting op de laatste foto uit mijn eigen tuin. Wist je trouwens dat het Maarts is gewijd aan Persephone, de  Griekse godin van de Onderwereld, je leest er hier meer over. 
De blaadjes uit de armband komen ook uit mijn tuin en de distel in de ketting op de tweede foto vond ik tijdens een wandeling rondom huis. De distel is het symbool van Schotland, ooit speelde deze bloem een grote rol bij het verjagen van Noormannen die Schotland wilde innemen. Nog altijd is ze belangrijk voor Schotland, lees hier waarom.

 

blog over het gebruik van  natuurlijke materialen in sieraden, natuursieraden, natuurlijke sieraden

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0