· 

Schotse distel : waarom de distel belangrijk is voor Schotland en voor Outlander, hoe een bloem Schotland redde van de Noormannen

door Linda de Bruijn

blog over distel als symbool van Schotland, Outlander en fantasy sieraden met een distel

Zoals tulpen en molen symbolen van Nederland zijn, zo is de distel een van de nationale symbolen van Schotland. Ze is ook het oudste symbool van Schotland en om te weten te komen hoe dat zo gekomen is, moeten we ver terug in de tijd, naar een periode van meer dan 1200 jaar geleden toen Schotland geteisterd werd door Vikingen.

 

Redding van de Noormannen

Veel van het Schotse grondgebied was in die tijd in handen van het Noorse koninkrijk. De Noormannen hadden echter steeds minder interesse in Schotland, totdat halverwege de 13de eeuw Koning Alexander III van Schotland op het idee kwam om delen terug te kopen van de Noren. Dit idee stond Koning Haakon IV niet aan die daarop een flinke vloot naar Schotland stuurde. Door slecht weer en storm leden enkele van de schepen schipbreuk en landden noodgedwongen op de Schotse kust.

De legende wil nu dat de Noormannen van plan waren om de Schotten 's nachts te verrassen en om zo weinig mogelijk geluid te maken hadden zij hun schoenen uitgetrokken. Op hun blote voeten slopen de Noormannen landinwaarts en stuitte in het donker op een gebied dat begroeid was met distels. De mannen die met hun blote voeten op de distels trapten schreeuwden het uit van de pijn en alarmeerden zo de  Schotse clans die ze stonden op te wachten. De Schotten versloegen de Noormannen en voorkwamen een invasie. Haakon stierf op de terugreis naar Noorwegen en via een verdrag kwam het grondgebied terug in Schotse handen. 

 

Nationaal symbool Schotland

Vanwege de cruciale rol die de distel hierbij had gespeeld, werd deze bloem het nationale symbool van Schotland.

Een andere versie van deze legende schrijft de distel toe aan de legendarische koning Achius, van wie wordt gezegd dat hij in de negende eeuw de Orde van de Distel heeft gesticht. Helaas is dit verhaal nooit bewezen, maar de Orde van de Ridders van de Distel bestaat en staat voor een van de hoogste eerbetuigingen die het land aan een persoon kan geven. De Orde van de Distel,  opgericht, (of dus heropgericht) door James III in 1687, is een ridderschap die wordt gegeven aan degene die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan Schotland en het Verenigd Koninkrijk en wordt alleen door de koningin toegekend. 

 

Outlander

Omdat de distel zo'n belangrijk symbool voor Schotland was, ligt het  voor de hand dat deze prominent aanwezig is op de omslag van Diana Galbaldon's originele roman Outlander. Naast de distel, de bloem van Schotland, staat  ook de kroon op de omslag. De Schotse distel is verbonden met de Britse kroon, wat de trouw van de Schotten aan de Britse kroon symboliseert. De kroon vertegenwoordigt Engeland en staat daarom symbool voor Claire. De distel staat symbool voor Schotland en voor Jamie. Een mooie verbondenheid tussen de Schot en de Sassenach. Sassenach is het Schotse scheldwoord voor buitenlander, waarmee de Schotten vooral de Britten bedoelden.

 

Hoewel Jamie in het begin van de serie Claire regelmatig bespot als Sassenach, wordt dit later een liefdevolle koosnaam.
De Schotse distel is in de TV -serie ook te zien op kleding zoals bv. een schort dat Jenny Murray, de zus van Jamie draagt en natuurlijk heeft ook de bruidsjurk van Claire distels. Helaas kan ik, vanwege copyrights , geen foto's van de TV serie laten zien, maar op Pinterest besteed ik  uitgebreid aandacht aan Outlander, waar ik ook van de hoofdrolspelers veel foto's van kleding  heb verzameld.
Volg  hier mijn Pinterest bord

 

Fantasy sieraad bij het verhaal

Later in de serie geeft James Fraser Claire een zilveren ring die in boeken wordt beschreven als een ring "gedecoreerd in de Highland-stijl met een kleine en delicate Jacobijnse distelbloesem gesneden in het midden van elke schakel ... ".
Prachtig, niet waar? Je hoeft echter geen Claire Fraser te heten om de distel te dragen. Ik maakte speciaal voor alle Sassenachs een kleine serie sieraden met de Schotse distel. Een leuk weetje is dat oorbellen met blauw inmiddels zijn gekocht door iemand uit Schotland. Een mooier compliment kon ik mij niet wensen.

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0