· 

10 Outlander filmlokaties die je gezien moet hebben

door Linda de Bruijn

blog over outlander top 10 filmlocaties

Craigh na Dun, Lallybroch, het kerkje waar Jamie en Claire trouwen en natuurlijk Jamie's Printshop. Elke fan van de tv-serie Outlander kent deze plaatsen die een rol spelen in het liefdesverhaal van Jamie en Claire. Misschien heb je je weleens afgevraagd of deze filmlocaties echt bestaan en waar ze liggen? Is Lallybroch een bestaan kasteel en waar stond  Jamie's print shop? Hoewel je het niet zou zeggen zijn de meeste filmlocaties van Outlander te vinden in Schotland, zelfs de tuinen van Versailles en Harvard University.  Stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Hieronder laat ik je 10 van de mooiste Outlander-filmlocaties uit de verschillende seizoenen zien. Laat je inspireren voor je komende zomervakantie.

1. Craigh na Dun

blog over outlander top 10 filmlocaties en craigh na dun

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende plekken uit de serie Outlander is toch wel Craigh Na Dun, de plek waar de "standing stones" staan, de plek waar het verhaal begint en waar het misschien ook weer eindigt. De plek waar Claire terug in de tijd reist en waar Jamie haar in veiligheid brengt als het oorlogsgeweld bij Culloden losbarst. Helaas staan de stenen hier niet, sterker nog, ze bestaan helemaal niet, ze zijn speciaal voor de serie gemaakt en daar neergezet. De heuvel zelf bestaat wel. De prachtige scenes werden gefilmd in Rannoch Moor, in het dorp Kinloch Rannoch in Perth en Kinross, in de Schotse Hooglanden.

 

2. Lallybroch

blog over outlander top 10 filmlocaties en lallybroch

Midhope Castle is misschien wel de bekendste locatie in Outlander en staat model voor Lallybroch (Broch Tuarach), het landgoed van de Frasers, dat Jamie na de dood van zijn vader erfde maar waar zijn zuster Jenny en haar man Ian de scepter zwaaien. Jamie's officiële titel Laird (Lord) Tuarach komt dan ook hier vandaan. Midhope Castle is een 16e-eeuws torenhuis in Schotland. Het is gelegen in het gehucht Abercorn op het landgoed Hopetoun, aan de rand van Edinburgh. Het landgoed is privéterrein maar de buitenkant van het kasteel is (onder voorwaarden) vrij toegankelijk. Midhope Castle is niet de enige Outlander-plek op het Hopetoun-landgoed. Het hoofdgebouw is ook een filmlocatie in de show, als de salon van de hertog van Sandringham in seizoen één.

 

3. Glencorse House Chapel

blog over outlander top 10 filmlocaties en glencorse chapel

Aan de voet van de Pentland Hills, op slechts 20 minuten van het centrum van Edinburgh, ligt Glencorse House met de Old Kirk, een landgoed in een afgelegen park. Het is misschien wel het meest romantische plekje uit de Outlander TV-serie want hier trouwden Jamie en Claire. Tegenwoordig is Glencorse een particulier familiehuis waarvan het terrein exclusief wordt aangeboden voor bruiloften en evenementen. Je kunt trouwen in het kerkje en feesten in het landhouse, een tip voor superfans. (www.glencorsehouse.co.uk/gallery)

 

4. Castle Leoch

blog over outlander top 10 filmlocaties en castle leoch

Ongeveer 33 mile ten noordoosten van Glasgow ligt Doune Castle,  dat oorspronkelijk gebouwd  werd in 1390 en model staat voor Castle Leoch, het huis van Collum en zijn Clan MacKenzie. In de serie wordt Claire, nadat zij via de stenen in 1743 belandt, door Jamie naar dit kasteel gebracht.  Voor uitvoerend producent Ronald D. Moore was het filmen op Doune Castle een behoorlijke uitdaging omdat er buiten niets in de grond verankerd mocht worden en binnen geen lichten konden worden opgehangen en er niets aan de muren veranderd mocht worden.

 

5. Gardens of Versailles

Er is weinig dat de pracht van de tuinen van Versailles kan evenaren, maar het terrein van Drummond Castle in Schotland is het gelukt. Drummond Castle in de buurt van Crieff heeft een van de mooiste tuinen van het land. Ze zijn ontworpen in de Italiaanse parterre-stijl en werden gebruikt als de weelderige tuinen van Versailles in seizoen 2. Hoewel je de tuinen kunt bezoeken, is het kasteel zelf gesloten voor het publiek. (www.drummondcastlegardens.co.uk).

 

6. Battlefield Culloden

blog over outlander top 10 filmlocaties en battlefield culloden

De indrukwekkendste locatie is Culloden Moor waar in 1746  de slag van Culloden werd uitgevochten en waar in slechts een paar uur tijd ongeveer 1000 highlanders de dood vonden. Seizoen 2 neemt ons mee naar de gebeurtenissen voorafgaand aan de opstand. We maken kennis met Prince Charlie en zijn plan om de troon te heroveren, komen Black Jack Randall weer tegen en eindigen tenslotte bij de strijd op Culloden Moor. In het bezoekerscentrum op Culloden Moor kun je lezen hoe de strijd zich werkelijk afspeelden en buiten kun je de gedenkstenen bekijken die voor elke clan zijn opgericht. 

 

7. A. Malcolms Print Shop

blog over outlander top 10 filmlocaties en jamie's printshop

Dit is de belangrijkste locatie voor degenen die verliefd zijn op de romantiek van Jamie en Claire. Hier in A. Malcolm's Print Shop vinden Jamie en Claire elkaar, na jaren van elkaar gescheiden te zijn geweest, in het derde seizoen weer terug. Wie heeft er geen traantje weggepinkt op het moment dat Claire de print shop binnenstapt en Jamie terugziet. De  scenes in en om de print shop zijn op meerdere locaties gefilmd. De buitenkant is Bakehouse Close vlak bij de Royal Mile van Edinburgh. Als je hoopte een kijkje te nemen in de drukkerij van Jamie, heb je pech. Het interieur is gecreëerd in een studio even buiten Glasgow, met aandacht voor elk historisch belangrijk detail. Zo zijn er twee werkende drukpersen en honderden antieke en nagebouwde stempels. 

 

8. Harvard University

blog over outlander top 10 filmlocaties en harvard university

In seizoen 3 verhuizen Claire en Frank Randall met hun dochter Brianna in de jaren zestig naar Boston, maar de cast en crew vlogen niet over de Atlantische Oceaan om in Boston scènes te filmen. In plaats daarvan gebruikten ze Glasgow University om scènes te filmen die zich afspeelden aan de Harvard University, waar Frank les gaf. Glasgow University is een van de oudste universiteiten in het Verenigd Koninkrijk en werd opgericht in 1451. De iconische bogen die te vinden zijn in de kloosters van de universiteit zijn ook in de show opgenomen. 

 

9. Jocasta's River Run

blog over outlander top 10 filmlocaties en jocasta's river run

Na een angstaanjagende aanval op hun kamp aan de rivier zijn Jamie en Claire in seizoen 4 op weg naar een veiliger onderkomen en reizen ze naar het grote plantagehuis van tante Jocasta: River Run. In het verhaal woont de zus van Jamie's moeder bij de Cape Fear River in de buurt van Cross Creek, in North Carolina. In werkelijkheid moest de Outlander-bemanning Amerika in Schotland herscheppen. De gevel werd speciaal gebouwd op Abercairny Estates, een privélandgoed in de buurt van Crieff  (Schotland),  dat vaak wordt gebruikt voor bruiloften en andere evenementen.  Een fan zag de filmset staan en vertelde over de nagebouwde gevel en de blauwe bovenverdieping, die later digitaal werd ingevuld. De interieurs werden gefilmd op een set in Glasgow.

 

10. Fraser's Ridge

blog over outlander top 10 filmlocaties en fraser's ridge

In seizoen 4 proberen Claire en Jamie een thuis te vinden in The New World, het koloniale America rond 1760. Na spannende avonturen, waar ik niets over zal verklappen, stichten ze in North Carolina Fraser's Ridge. Volgens de auteur van de boeken bevindt Fraser's Ridge zich dichtbij Boone en Blowing Rock, maar dit seizoen werd voornamelijk in Schotland gefilmd, dus of er in North Carolina echt een Fraser's Ridge bestaat en waar de filmlocatie zich bevindt blijft nog een raadsel.

 

sieraad bij je verhaal

Bij dit verhaal passen verschillende Outlander sieraden, geïnspireerd op de verschillende seizoenen van de televisieserie Outlander. Zo vind je er sieraden met de Schotse distel, dragonfly in amber oorbellen uit seizoen 1 en de rode oorbellen van Claire uit seizoen 2. Je vindt ze in de webshop:

Outlander sieraden Schotse sieraden en Claire Fraser sieraden

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0