· 

Hoe kom je de zomer thuis op een creatieve manier door?

door Linda de Bruijn

blog hoe je op een creatieve manier de zomervakantie door komt

Eindelijk, het is zomer, tijd voor vakantie, je wilt misschien lekker genieten van een koel drankje, liggend in je hangmat en luisteren naar je favoriete muziek. Je hebt de tijd aan je zelf. Je bent van plan om die stapel boeken waar je niet aan toe kwam, weg te lezen. De komende tijd hoef je even helemaal niets. Heerlijk toch? Misschien blijf je net als veel anderen dit jaar thuisblijft, maar wil je toch leuke dingen doen. Maar wat? Ik laat je zien hoe je deze zomer creatief en ontspannen door kunt komen zonder ver van huis te gaan. Ga je mee op thuis-vakantie?

 

1. Haal inspiratie uit de natuur

blog hoe je op een creatieve manier de zomervakantie door komt

Maak een wandeltocht. Neem ook dit jaar de tijd om lekker buiten in de natuur te zijn. Trek er eens 's ochtends op uit als de zon nog niet zo warm is. Luister naar de vogels en laat het vakantiegevoel komen. Ook nu de avonden lang zijn, kun je 's avonds heerlijk wandelen. Neem een fototoestel of je telefoon mee en maak foto's van de zon die door de bomen schijnt, de zonsondergang of andere dingen die je mooi vindt. Experimenteer met fotograferen, ga eens op je hurken zitten als je een foto neemt. Maak een fotoverslag van je wandelroute. Zo vind je mooie plekken snel weer terug. Wil je nog even nagenieten van de mooiste Outlander-plekjes? Waan je nog even in Schotse Hoogland sferen en lees mijn Top Tien met de mooiste, beroemdste en meest iconische Outlander filmlocaties hier.  

 

2. Luister naar je favoriete muziek

blog hoe je op een creatieve manier de zomervakantie door komt

Zet je favoriete playlist op en luister naar muziek die je prettig vindt. Voor de één is dat muziek die ontspant, voor een ander muziek waar je energie van krijgt. Zoek op internet eens naar de songtekst / lyrics van jouw favoriete nummers. Valt een regel je speciaal op? Gebruik dat dan als inspiratie voor je eigen gedicht. Of gebruik bepaalde woorden of thema's als inspiratie voor je gedicht. Kijk hoe gevoelens of situaties worden beschreven. Soms kun je op internet ook terugvinden wat de inspiratie was voor de songwriter of zanger om juist deze tekst te schrijven en kom je zo op eigen ideeën voor een thema waarover je kunt schrijven.

 

3. Schrijf een gedicht

blog hoe je op een creatieve manier de zomervakantie door komt

Verwen jezelf met mooie schrijfwaren, zoals dat mooie opschrijfboekje dat je eerder liet liggen en een pen die fijn schrijft. Zoek ook een plakboek of notitieboek moet blanco pagina's. Blader door de foto's die je gemaakt hebt tijdens je wandeling en kijk welke foto er het meeste uitspringt of welke je een zomergevoel geeft. Gebruik deze foto als basis voor het gedicht dat je gaat schrijven. Denk niet te veel na, schrijf wat in je opkomt in je opschrijfboekje.  Schaven aan de tekst komt later wel. Lukt het niet, probeer het met een andere foto, maar gooi je pogingen niet weg. Rijmen is geen verplichting. Laat je gedicht daarna rusten en kijk op een later moment of je wat wilt veranderen.
Lukt het dichten helemaal niet, geen nood, zoek dan op je gemak op internet naar mooie quotes die bij jouw zomergevoel passen.

 

4. Maak je eigen kunst

Een andere leuke manier om een gedicht te schrijven is Black Out Poetry. Neem oud boek, een potlood (en gum) en een zwarte markeer stift. Kies een willekeurige pagina en scheur het uit je boek of als je dat zonde vindt, kopieer het. Je kunt ook een artikel uit een krant of een folder gebruiken. Eigenlijk alles waar tekst op staat is goed, alleen hoe meer tekst, hoe meer keuze uit woorden je hebt.

 

Nu komt het puzzelen dat je lekker vanuit je hangmat kunt doen. Selecteer op jouw uitgescheurde pagina woorden die je aanspreken. Het is niet de bedoeling dat je de tekst gaat lezen, het is juist gemakkelijker al je niet weet waar de tekst overgaat. Scan de tekst op woorden waarvan je een zin kunt maken. 

Omcirkel die woorden met je potlood. Kijk of jouw geselecteerde woorden al zinnen gaan vormen of dat je andere woorden nodig hebt om zinnen te maken. Let wel, je mag alleen de woorden gebruiken die op je pagina staan en je mag ook niets veranderen aan de volgorde. Zoals ze op je pagina staan, zo moet je ze ook gebruiken. Je mag ook geen leentjebuur spelen en letters van naastgelegen woorden lenen.
Ga lekker puzzelen, het hoeft niet binnen een gestelde tijd af, het is vakantie, toch? 

Als je klaar bent met selecteren, komt het creatieve gedeelte. Lees je woorden dan eens achter elkaar en zie dat ze in eens een gedicht vormen en dat heb je helemaal zelf gemaakt. Alle woorden op je pagina die je niet hebt gebruikt, ga je met je markeerstift zwart maken zodat je die niet meer kunt lezen. Hierdoor valt je gedicht prachtig op tegen de zwarte achtergrond. Vandaar ook de naam "Black Out Poetry".

 

Black out poetry is een kunst op zich en je kunt je gedicht op allerlei creatieve en interessante manieren versieren.

 

Je kunt de woorden onderling verbinden met lijnen of ze accentueren door er abstracte figuren rond te tekenen.
Of laat ze eens als een rivier in elkaar vloeien.

 

 

 Je kunt ook de overgebleven tekst een andere kleur dan zwart geven of gebruiken om er een tekening op maken die met je gedicht te maken heeft. Er zijn oneindig veel leuke manieren om een black out gedicht te maken. Kies wat je leuk vindt.

 

 

Als voorbeeld zie je hiernaast één van mijn eigen black out gedichten. Ik nam de songtekst van Arcade van mijn favoriete zanger Duncan Laurence, kopieerde die naar Word en printte het uit en maakte een tekening van een Gebroken hartje erbij. Er is een nieuw gedicht ontstaan over de oude tekst.

Het voordeel van deze methode is dat je zelf je een mooie lay-out en lettertype kunt kiezen. En als je poging mislukt, print je gewoon een nieuwe.  
Op Pinterest heb ik een bord aangemaakt met prachtige voorbeelden als inspiratie. Je vind het bord hier.


5. Maak je mooiste vakantieboek

blog hoe je op een creatieve manier de zomervakantie door komt

Maak een vakantieverslag van al je creatieve acties. Nadat je je gedicht hebt geschreven of mooie quotes hebt gevonden, print je de foto of foto's uit die de basis waren voor je gedicht. Plak ze in je blanco opschrijfboek / plakboek en schrijf je gedicht of de quote ernaast (of er onder). Eventueel kun je ook extra notities toevoegen zoals de datum dat je het gedicht schrijf of waar je de foto's hebt gemaakt of waarom je juist deze foto mooi vindt. Pak ook je black out gedichten in je boek. Schrijf meer gedichten of zoek meer mooie quotes en plak deze samen met de foto ook weer in je plakboek. Zo maak je een uniek vakantieverslag waar je nog jarenlang van kunt genieten.

Verwen je zelf

blog hoe je op een creatieve manier de zomervakantie door komt

Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen tijdens je creatieve vakantie en verwen jezelf met het beste van de zomer. De zomer is bij uitstek de tijd van vers fruit zoals kersen, aardbeien, meloen. druiven en nog veel meer. Maak van al dat zomerheerlijks lekker drankjes, smooties of een heerlijk fruitsalade. Maak een kan met ijswater en citroen of koop een muntplantje voor in de tuin, zodat je de hele zomer verse muntthee kunt maken. 

Gedicht bij het verhaal

Deze zomer dacht ik terug aan al die keren dat ik met mijn kinderen zandkastelen bouwde. Hele dorpen bouwden we soms, met schelpen, stenen en hout dat we vonden op het strand. Bovenstaand gedicht is hierop gebaseerd. 

In de zomer van 2019 schreef ik mijn eerste gedicht. Op Instagram las ik een gedicht, waarvan ik de bedoeling heel goed snapte. Ik vond het prachtig geschreven, het raakte me, bleef door mijn hoofd spoken en zette me aan het denken. Ik besloot als een antwoord voor mezelf op te schrijven, ook in een gedicht, wat er door mijn hoofd ging. Het was het eerste gedicht dat ik schreef en ik kwam er al snel achter dat het gepuzzel met woorden om een verhaal te vertellen me energie gaf. Die zomervakantie schreef ik bijna elke dag. Ik kon op een creatieve manier gedachten en gevoelens verwoorden en van me af schrijven. In mijn hoofd begon ruimte te komen om nieuwe dingen te ontdekken, zoals muziek, boeken, reizen, nieuwe technieken om sieraden te maken. Dat gedicht op Instagram vormde dus een startpunt voor een ontdekkingstocht die anders waarschijnlijk nooit zou zijn begonnen. En dat gebeurde dus op een zomervakantiedag, in mijn hangmat, een jaar geleden. Mijn eerste gedicht heb ik inmiddels ook weer herschreven, al doende leert men, nietwaar. 

Waar zou jij een gedicht over willen schrijven? Mag ik je uitdagen om deze vakantieperiode een gedicht toe maken? Laat het me in de reacties weten!

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0