· 

Mijn 5 favoriete fantasy sieraden voor voorjaar 2020

door Linda de Bruijn

blog over de favoriete fantasy sieraden van studio rosalilly voor voorjaar 2020

Officieel is de lente al even geleden aangebroken, de zon schijnt vaak, de tuin bloeit op maar in tijden van verplicht binnen zitten en alleen voor noodzakelijke zaken naar buiten mogen, is het soms moeilijk om echt van de lente te genieten. Misschien hadden jullie, net als ik, festivals, concerten en andere leuke activiteiten op het programma staan, die niet door konden gaan. Ik had mij ontzettend verheugd op een aantal concerten en op de voorjaarseditie van Elfia, een fantasy festival dat ik graag bezoek. Toch probeer ik te genieten van de lente door in onze tuin te kijken naar de bloemen die beginnen te groeien en in het zonnetje een kop thee te drinken. Daarbij kijk ik uit naar de feestdagen die gaan komen zoals Moederdag en Pinksteren en stiekem toch ook naar al die festivals en concerten die hopelijk gaan komen of worden ingehaald in het najaar. Voorpret is tenslotte ook genieten.

In deze blog laat ik je mijn voorjaars top 5 favoriete sieraden met hun verhaal zien. Bij elk fantasy sieraad vind je het verhaal dat er bij hoort, zoals de legende van de selkie of de mythe van het wisselkind. Ook neem ik je mee langs een bijzondere Outlander filmlocatie en vertel ik over het ontstaan van de high tea in de 18de eeuw en geef je 15 tips om zelf een geslaagd theefeestje te geven. Tenslotte: zolang je gelooft in verhalen, zul je overal verhalen vinden, zelfs in en rondom huis.

 

1.Multi media fairy child ketting

blog populairste fantasy sieraden en kostuumaccessoires in 2019

Deze fantasy ketting inspireerde ik op de mythe van het wisselkind, of "Changelings" zoals ze in het Engels heten. Omdat mensen in de 18de eeuw weinig of geen kennis had van geneeskunst en medicijnen, geloofden ze dat zieke pasgeboren baby's of baby's met een geestelijke of lichamelijke beperking niet menselijk waren. Het zouden wisselkinderen zijn, kinderen die door feeën omgewisseld waren voor een van hun eigen kinderen. Het mensenkind zou ze meegenomen hebben naar de feeën wereld. Zo'n wisselkind werd dan naar het bos gebracht in de overtuiging dat de feeën de wissel weer zouden terugdraaien. Ook in Outlander speelt deze mythe een rol. Als Claire op een avond in het bos een baby hoort huilen, wil zij daar natuurlijk direct op af, maar wordt tegengehouden door Geillis.

Niet alleen in Schotland was deze mythe onderdeel van het dagelijkse leven. Ierland was decennia lang in de ban van een moordzaak waarin een volwassen vrouw door feeën werd omgewisseld.
Lees alles over de zaak Bridget Cleary, Claire Fraser en fairy hills hier in mijn blogpost.


De basis van deze ketting is een vintage popje dat ik omtoverde tot een feeën kind met prachtige, handgemaakte vleugels, agaat en diverse handgemaakte keramiek en textiel kralen.  De groene agaat en keramiek kralen geven de ketting het gevoel van bos en aarde, de textiel kralen hebben de sprookjesachtige sfeer van het feeënrijk. De betekenis van de symbolen als het gebroken hartje, de ster en het bekertje vind je terug in het blogverhaal.

Bestel deze ketting hier:

2. Selkie armband

blog populairste fantasy sieraden en kostuumaccessoires in 2019

Selkies of Silkies, zoals ze in Outlander heten, zijn mysterieuze wezen die leven in de Schotse wateren en die op het land kunnen veranderen in een mensengedaante door hun zeehonden huid af te leggen. Als je kijkt naar de diepere betekenis van de mythe dan zie je dat de selkie staat voor het verlangen van de ziel naar zijn werkelijke bestemming, dat heel anders kan zijn dan ons dagelijks bestaan. De selkie leert ons te luisteren naar de diepste verlangens van ons hart en die te volgen. 

In Outlander ontsnapt Jamie Fraser ontsnapte vanuit de gevangenis van Ardsmuir naar Silkie Island omdat Claire daar gezien zou zijn. Wil je weten of dit eiland echt bestaat en hoe
 je selkies kan oproepen of kan horen zingen en welke rol selkies verder spelen in Outlander, lees dan hier verder.

De armband die ik maakte naar aanleiding van dit verhaal, heeft naast een selkie bedel door de schelpen, zoetwaterparels, gerecycled zeeglas en parelmoer alle elementen van de zee. Het bloemetjes is handgemaakt van polymer clay en bijna niet van echt te onderscheiden.

Bestel je selkie armband hier: 

3. Zeemeerminnen kroon

blog populairste fantasy sieraden en kostuumaccessoires in 2019

Verhalen over zeemeerminnen zijn ouder dan de spreekwoordelijke weg naar Rome, hoewel de oudste verhalen gaan over zeemeermannen. In de middeleeuwen kwamen zeelui thuis met verhalen over zeemeerminnen die ze in het zeeschuim gezien zouden hebben. Het is waarschijnlijker dat de zeelui zeekoeien aanzagen voor deze mythische wezens. Zelfs Columbus dacht dat hij zeemeerminnen had gezien tijdens zijn reis naar Amerika. Had Columbus de beschikking gehad over zaken zoals een fototoestel of internet dan had hij dat vast uitgedokterd, maar ja, dan waren er geen sprookjes en verhalen over zeemeerminnen ontstaan en had ik geen inspiratie gehad voor mijn zeemeermin kroon.
Lees hier meer over zeemeerminnen.

 

Deze fantasy kroon heeft een zilverkleurige basis die bezet is met echte schelpjes en kleine pareltjes. Bovenin zit een libelle. Libellen zijn dieren van de wind en het water die symbool staan voor verandering. Ze vliegen natuurlijk niet boven zee, maar zijn wel machtig boven sloten, beekjes en andere binnenlandse wateren. In mijn fantasie heb ik dat gecombineerd in deze kroon. Met de satijnen linten kun je de kroon afstellen op je eigen maat.

 

De kroon is uniek, het ontwerp ontstaat tijdens het maken, daarom zou ik nooit meer een tweede identiek exemplaar kunnen maken. 

Koop je zeemeerminnen kroon hier: 

4.Periwinkle hoop oorbellen

blog populairste fantasy sieraden en kostuumaccessoires in 2019

Wist je dat de Kleine Maagdenpalm (Vinca) in het Engels Periwinkle heet? Periwinkle is genoemd naar de kleur van de kleine bloemetjes die elk voorjaar als een prachtig paarsblauwe tapijt door onze tuin groeit. De naam doet mij denken aan een boek uit mijn jeugd, Het Kleine Witte Paardje van Elizabeth Goudge. Over deze sprookjesachtige kinderklassieker lees je hier meer.

In het boek komt een paardje voor dat Periwinkle heet, een naam die ik als meisje prachtig vond. Het klonk in mijn meisjesfantasie als een klein rinkelende belletje. Eenmaal in de flow van Periwinkle gekomen, waren sieraden die bij dit verhaal passen zo gemaakt.

De ringen van deze bohemian oorbellen maakte ik van bronskleurig metaal en versierde ze met paarsblauwe handgemaakte glazen bloemetjes uit Rusland, witte bloemkelkjes en groene Swarovski kristalkraaltjes met een betoverende glans.

Bestel deze periwinkle oorbellen hier: 

5. Cupcake ketting

blog populairste fantasy sieraden en kostuumaccessoires in 2019

Een high tea party is helemaal van nu en vintage servies is weer helemaal hip. Maar wist je dat het de middagthee-maaltijd al in de 18de eeuw trendy was? Dat er zelfs twee soorten theemaaltijden bestonden, de high tea en de low tea. In tegenstelling van wat wij nu beschouwen als high tea, was in de achttiende eeuw juist de low tea de lichte snack met allerlei lekkernijen. Deze was vooral bedoeld om de chique lords en ladies overeind te houden tot aan het diner. Daarnaast was er de high tea voor de werkende mens met voedzame gerechten. Hoe deze spraakverwarring kon ontstaan is lees je hier in mijn blogverhaal. 

Lees ook de 15 tips om van je eigen high tea party een geslaagd feestje te maken, want zeg nou eerlijk....die pink...omhoog of omlaag?

Bij dit verhaal maakte ik een kleine serie high tea sieraden die je bij je theefeestje kunt dragen.
Behalve bovenstaande ketting met handgemaakte cupcake van glas uit Rusland, maakte ik bijpassende oorbellen en sieraden met miniatuur servies.

Koop hier je cupcake ketting en andere high tea sieraden:


Andere verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0