· 

De 5 meest gelezen blogs van 2020

door Linda de Bruijn

unieke fantasy sieraden en outlander kostuumaccessoires

Vandaag is de één na laatste dag van 2020, een bewogen jaar is bijna voorbij en we uit naar een beter 2021, een jaar vol nieuwe plannen en doelen om te behalen. Heb jij goede voornemens voor het komende jaar gemaakt? Voor mij zal 2021 in het teken blijven staan schrijven, van gedichten, van nieuwe Outlander verhalen en verhalen over historische mode. En is zoveel over te vertellen. Volg de blog om steeds nieuwe verhalen te vinden en laat eens een reactie achter. Kortom veel plannen! Maar het is ook goed om even terug te kijken naar het afgelopen jaar, daarom vind je in deze blog de 5 meeste gelezen blogs van 2020. Ik wens je een fijn 2021 toe!

1. OUTLANDER Filmlocaties die je gezien moet hebben - Top 10

top 10 Outlander film locaties die je gezien moet hebben

Craigh na Dun, Lallybroch, het kerkje waar Jamie en Claire trouwen en natuurlijk Jamie's Printshop. Elke fan van de tv-serie Outlander kent deze plaatsen die een rol spelen in het liefdesverhaal van Jamie en Claire.
Misschien heb je je weleens afgevraagd of deze filmlocaties echt bestaan en waar ze liggen? Is Lallybroch een bestaan kasteel en waar stond  Jamie's print shop? Hoewel je het niet zou zeggen zijn de meeste filmlocaties van Outlander te vinden in Schotland, zelfs de tuinen van Versailles en Harvard University.  Stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. In deze blog laat ik je 10 van de mooiste Outlander-filmlocaties uit de verschillende seizoenen zien. Laat je inspireren voor een heerlijke zomervakantie.

 

2. SPROOKJES - Hoe Middeleeuwse horror een roze wolk werd

blog over folklore, sprookjes en outlander

Had jij als kind een favoriet sprookje? Ik wel, Doornroosje was mijn favoriet. Sprookjes zijn al eeuwen oud, ooit begonnen ze als verhalen met een moraal waarbij waar magie en fantasie gebruikt werd om de boodschap over te brengen. De verhalen spelen zich af in een tijd lang geleden en in een land hier ver vandaan. Intussen kunnen we ook Alice in Wonderland, Lord of the Rings en zelfs Outlander een  (modern) sprookje noemen. Sprookjes waren destijds niet de kindvriendelijk Disneyverhalen zoals wij ze nu kennen. Veel oude sprookjes zijn de in de loop van de tijd veranderd. Het liep met de hoofdpersonen in de oorspronkelijke sprookjes lang niet altijd goed af en een "lang en gelukkig" einde was zeker geen garantie. Lees hier hoe het werkelijk afliep met Doornroosje en Roodkapje.

 

3. Thistle - Flower of Scotland

thistle flower of scotland

Zoals tulpen en molen symbolen van Nederland zijn, zo is de distel een van de nationale symbolen van Schotland. Ze is ook het oudste symbool van Schotland en om te weten te komen hoe dat zo gekomen is, moeten we ver terug in de tijd, naar een periode van meer dan 1200 jaar geleden toen Schotland geteisterd werd door Vikingen. Hoe de distel Schotland redde van overheersers, lees je hier. Ook in Outlander speelt de distel een rol. 

Op de omslag van het originele Outlander boek van Diana Gabaldon is de distel samen met een kroon afgebeeld.
 De kroon vertegenwoordigt Engeland en staat daarom symbool voor Claire. De distel staat symbool voor Schotland en voor Jamie. Een mooie verbondenheid tussen de Schot en de Sassenach. Sassenach is het Schotse scheldwoord voor buitenlander, waarmee de Schotten vooral de Britten bedoelden.

 

 

4. Unieke handgemaakte Outlander sieraden

unieke handgemaakte Outlander sieraden, flower lantern druid

De TV serie Outlander beleefde dit jaar zijn vijfde seizoen. Voor elk seizoen wordt de titelsong The Skye Boat Song ( "Sing me a song of a lass that has gone" ) een beetje aangepast, de tekst van het liedje blijft hetzelfde, de uitvoering ervan is elk seizoen weer nieuw. Ook de leader wordt aangepast naarmate het verhaal van Claire en Jamie Fraser voortschrijdt. Wat blijft zijn de druïdes die in hun witte kleding dansen rond de stenen van Craigh na Dun. In hun hand houden ze een flower lantern - bloemenlantaarn. Deze oorbellen zijn hierop geïnspireerd. De witte bloemen zijn handgemaakt van lampwork glas en rusten op een houder gemaakt van Schotse tweed draad en swarovski kristal.  Ze zijn uniek en hier te vinden: Flower lantern oorbellen.

In mijn webshop vind je diverse handgemaakte Outlander sieraden. Niet alleen sieraden passend bij de tijd die Jamie en Claire doorbrachten in Schotland, maar ook passend bij hun avonturen in Frankrijk en aan het hof van Louis XV in Versailles. Sieraden die passen bij de uitbundige en weelderige mode van de 18de eeuw. 

 

5. CLAIRE'S KRUIDENAPOTHEEK - Vingerhoedskruid

blog over de kruidenapotheek van Claire Fraser uit Outlander

Claire Fraser is mijn favoriete karakter uit de TV serie Outlander, vooral omdat zij, behalve eigenwijs, koppig is en hartstochtelijk van Jamie houdt, altijd mensen probeert te helpen. De vaardigheden die ze als verpleegster en arts opdeed in de 20ste eeuw, gebruikt ze ook in de 18de eeuw. Helaas brengt haar dat nogal eens in de problemen, maar haar kruidenkennis is buitengewoon. Ik was nieuwsgierig naar welke kruiden in de apotheek van Claire voorkwamen en naar hun werking, maar nog meer was ik geïnteresseerd in de feiten en fabels achter deze kruiden.
In een serie van 10 verhalen vertel ik hierover en het meest gelezen kruidenverhaal was het verhaal over Vingerhoedskruid,  die je misschien kent onder de naam van haar gifstof Digitalis. Niet alleen Claire Fraser kende de werking van Vingerhoedskruids, ook Agatha Christie kende het en gebruikte het in haar moordverhalen. Nieuwsgierig? Lees het hier.

 


Andere verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0