TV series Outlander

De TV-serie Outlander

Outlander is een Brits-Amerikaanse televisieserie gebaseerd op de Reizigerserie van romans van de Amerikaanse schrijfster Diana Gabaldon. De serie werd gecreëerd door Ronald D. Moore voor de Amerikaanse zender Starz. Het eerste seizoen werd uitgezonden in 2014, waarop elk jaar een nieuw serie afleveringen volgde. Het vijfde seizoen is in de maak en zal in 2020 worden uitgezonden.

Het verhaal van Jamie & Claire

In 1945 gaat Claire Randall samen met haar man Frank op tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Claire is verpleegster geweest in het Britse leger gedurende de Tweede Wereldoorlog en haar man Frank is historicus. Op deze reis wil hij meer onderzoek doen naar zijn voorvader, de beruchte Jonathan "Black Jack" Randall, die als kapitein in het Britse leger diende. Als Claire op een dag zonder Frank naar de plaatselijke stenen cirkel gaat om daar naar een plantje te zoeken (zij is zeer geïnteresseerd in planten en hun geneeskrachtige werking), merkt zij een merkwaardig geluid op die van de stenen cirkel komt. Als zij de steen in het midden aanraakt, maakt zij een reis door de tijd en komt zij in het Schotland van 1743 terecht. Daar ontmoet ze Jonathan Randall, de niet zo eerbare voorvader van haar echtgenoot. Zij wordt gered door een Hooglander die haar naar een hut brengt waar meerdere mannen onderdak hebben gezocht. Zij behoren tot de clan McKenzie van Castle Leoch. Een van hen is de jonge Jamie Fraser, waarmee ze vele avonturen zal beleven.

 

 

Caitriona Balfe & Sam Heughan

De hoofdrollen in de serie worden gespeeld door Caitriona Balfe als Claire Beauchamp Randall Fraser en Sam Heughan als James "Jamie" MacKenzie Fraser.
Caitriona Balfe is een Ierse actrice die vooral bekend werd door haar werk als model voor Dolce & Gabbana, Chanel en Marc Jacobs.
Sam Heughan is een Schotse acteur, vooral bekend om zijn veelgeprezen rol als Jamie Fraser in de Starz-serie Outlander, waarvoor hij uit vijf nominaties een Saturn Award voor beste acteur op televisie heeft ontvangen, en een nominatie voor de Critics Choice Award voor Best Acteur in een dramaserie.
Sinds het vijfde seizoen zijn Caitriona en Sam naast acteurs ook producers van de serie.

 

Andere rollen worden o.a. gespeeld door Sophie Skelton als Brianna Randall Fraser (dochter Claire & Jamie),  Tobias Menzies in een dubbelrol als Frank Randall en Jonathan "Black Jack" Randall, (de Nederlandse) Lotte Verbeek als Geillis Duncan (witte heks), Duncan Lacroix als Murtagh Fraser (Jamie's peetvader) en Richard Rankin (Roger MacKenzie Wakefield).

 

 

Skye boat song

De muziek voor de titelsong "Skye Boat Song" werd gecomponeerd door Bear McCreary. De titelsong is een adaptatie van het gedicht van Robert Louis Stevenson "Sing me a Song of a Lad that is Gone", gezongen op de muziek van de Schotse folksong "The Skye Boat Song".

 

bron: Wikipedia