· 

Waarom muzen niet meer van deze tijd zijn en waar je wel inspiratiebronnen vindt

door Linda de Bruijn

blog over de voorjaarstrends van 2020 en de plannen van Studio Rosalilly voor lente 2020

Hou jij ook zo van voorjaarsbloemen? De eerste warme dagen waarop de vergeet-me-nietjes en ereprijs bloeien? Ik hou van het frisse groen van de eerste blaadjes aan de bomen, het tere blauw van de bloemen en het zachtgele van kool- en pimpelmeesjes. Gelukkig hebben we ook dit jaar weer een paartje pimpelmezen in het nestkastje in de voortuin. Dit voorjaar zijn zachte pastelkleuren ook weer trendy voor sieraden en mode. Met prachtige namen als Yellow Iris, Blossom en Tanager Turqouise heeft kleurengigant Pantone de lentekleuren voor dit jaar bepaald tijdens de London Fashion Week en Classic Blue uitgeroepen tot kleur van 2020. Door toonaangevende ontwerpen zijn ook de trends in sieraden en mode weer bepaald. Zelf vind ik de trend voor enkele of asymmetrische oorbellen en sieraden met ruwe edelstenen erg leuk. Eén op één overnemen van een trend doe ik eigenlijk zelden, ik haal er liever de inspiratie uit om zelf nieuwe sieraden ontwerpen en verhalen te schrijven. In dit verhaal vertel ik je welke sieraden en verhalen je dit voorjaar kunt verwachten, waaruit ik, behalve uit artikelen over kleuren- en modetrends, nog meer inspiratie haal en ik vertel je hoe je jouw eigen inspiratiebron kunt vinden.

 

Outlander verhalen

blog over de voorjaarstrends van 2020 en de plannen van Studio Rosalilly voor lente 2020

Ook deze lente en zomer staan verhalen over de mythes en legendes van de Outlander wereld op het programma. Outlander is de basis van mijn blog en vanuit de serie begin ik mijn zoektocht naar nieuwe verhalen. Het vijfde seizoen van de televisieserie is inmiddels te zien op de betaalde TV-zenders, maar voor degenen die dit seizoen nog moeten bekijken, zal ik niet te veel verklappen en me vooral richten op de eerdere seizoenen. Op mijn Facebookpagina kun je het recente nieuws vinden over Outlander en op Instagram vind je elke zaterdag een leuke aanvulling op mijn blog over Outlander filmlocaties.

Voor mijn blog ga ik op zoek naar de Schotse geschiedenis en legendes, die een verband hebben met Outlander. Bij sommige verhalen is de link met Outlander duidelijk zichtbaar, bij andere verhalen is de link minder voor de hand liggend. Maar geen nood, ik laat je bij elk verhaal het verband zien. Daarnaast schrijf ik nieuwe afleveringen voor de serie Claire's Apotheek, waarin ik in elk verhaal op zoek ga naar leuke feiten en fabels over een bloem of plant, die Claire Fraser gebruikt als medicijn.

Zo schreef ik al een verhaal over Selkies en de Outlander filmlocatie Silkie's Island en gaat één van de eerstvolgende blogverhalen over de mythe van kinderen die door feeën werden omgewisseld. Je herinnert je misschien wel de scene in één van de eerste seizoenen waarin Claire door het bos loopt en een baby hartverscheurend hoort huilen, maar waar Geillis heel iets anders hoort huilen, namelijk een changeling. Hoe dit verhaal afloopt, lees je binnenkort. Het sieraad dat bij dit Changelings-verhaal hoort, zie je in bovenstaande foto en kun je nu al bestellen in mijn webshop:

Fantasy sieraden

blog over de voorjaarstrends van 2020 en de plannen van Studio Rosalilly voor lente 2020

Op 3 mei a.s. ga ik een "showcase" verzorgen op Facebook waarin mijn collectie fantasy sieraden te koop zal zijn. Dit is een 24-uurs online event op de pagina van The Earrings Show, een international pagina voor artisan componenten- en sieradenontwerpers.
Op mijn eigen Facebook-pagina's zal ik van te voren de aankondiging met het adres van de showpagina zetten en een korte uitleg hoe het kopen werkt. Wil je die dag daar mijn sieraden bekijken of kopen dan kun je het beste lid worden van de groep. Het kost je niets en je kunt op elk moment de groep weer verlaten.

Mijn webshop op Etsy vul ik regelmatig aan met nieuwe sieraden en kostuumaccessoires die ik in mijn studio maak. Je vindt er naast high tea sieraden, fairy oorbellen, zeemeermin en selkie sieraden ook sieraden voor echte Outlander fans in de sectie Sassenach jewelry en Time travel jewelry. Voor wie van natuurlijke sieraden houdt, heb ik een sectie echte bloemen sieraden. Hier vindt je o.a. de ketting met gedroogde viooltjes uit mijn blogverhaal over Napeoleon en lees je waarom het viooltje in het Engels ook wel Johnny Jump wordt genoemd. Wist je dat je op Etsy gemakkelijk kunt bestellen en afrekenen met Ideal, Paypal of creditcard?

 

Historische mode

blog over de voorjaarstrends van 2020 en de plannen van Studio Rosalilly voor lente 2020

Door de corona-crisis zijn alle fantasy festivals die normaliter in de lente worden gehouden afgelast. Ook voor komende zomer is het nog zeer de vraag of en hoe festivals georganiseerd kunnen worden. Ik blik daarom vooruit de naar de festivals van komend najaar en winter. Zelf ga ik graag naar Elfia en maak hiervoor elk jaar een nieuw kostuum. Voor dit jaar was ik begonnen aan één van de jurken van Geillis Duncan (Outlander) met een lover's eye sieraad. Meer over Geillis en oogsieraden vind je hier in mijn blog Lover's eye sieraden - hoe een koninklijk huwelijk zorgde voor een symbool van geheime liefde in Outlander.

Of ik dit jaar een nieuw kostuum ga maken, hangt af van de beslissing van de regering of en wanneer festivals weer georganiseerd mogen worden. Naast nieuws over festivals zal ik ook weer in de geschiedenis duiken van historische mode. Heb jij een onderwerp waarvan je het leuk zou vinden om een verhaal te lezen? Laat je idee achter in het commentaarveld onder deze blog. Wie weet vind je jouw idee binnenkort terug op mijn blog.

 

De mythe van muzen

blog over de voorjaarstrends van 2020 en de plannen van Studio Rosalilly voor lente 2020

Het leven zit vol verhalen, oude verhalen, nieuwe verhalen, verhalen die echt gebeurd zijn of die slechts een kern van waarheid hebben. Verhalen vormen de inspiratie voor mijn handgemaakte sieraden en kostuumaccessoires, ze zijn het startpunt van een reis door de tijd en door de fantasie. Ook dit voorjaar reis ik door sprookjes, fabels, sagen en legendes en ga ik op zoek naar de allermooiste handgemaakte materialen voor mijn fantasy sieraden. In mijn kralendozen heb ik inmiddels een schat aan prachtige handgemaakte materialen verzamelt, zoals glaskralen uit Rusland, keramiek uit Frankrijk en Finland maar ook porselein uit Nieuw-Zeeland en gerecyclede sari zijde uit India en vintage materialen die ik vond op markten en in kringloopwinkels. 


Zelf verhalen schrijven is iets wat ik graag doe. Niet alleen verhalen schrijven voor deze blog, maar ook kleine "verhaaltjes" in de vorm van gedichten. Schrijven doe ik nog maar kort, maar met veel plezier. Ik volgde een cursus aan de Schrijversacademie omdat ik niks wist over dichten en wilde leren hoe je een "echt gedicht" schrijft. Inspiratie haal ik uit dagelijkse dingen en daarnaast heb ik het geluk dat ik een "muze" heb die voor de nodige oefen-inspiratie zorgt, al is de term muze voor mij niet het juiste woord.

 

In de Griekse mythologie waren de Muzen namelijk de godinnen van de literatuur, muziek, dans en cultuur. Ze stelden de inspiratie voor. Men kende negen muzen, namelijk de negen dochters van de oppergod Zeus.
Ze hadden niet alleen prachtige namen, maar elk een eigen functie:

1. Kalliope, de muze van verhalende poëzie; 2. Kleio, de muze van geschiedenis; 3. Polyhymnia, de muze van lofzang en mime; 4. Euterpe, de muze van fluitspel en lyrische poëzie; 5. Terpsichore, muze van koordans (rei) en zang; 6. Erato, muze van lyrische erotische poëzie; 7. Melpomene, muze van tragedie; 8. Thalia, muze van komedie; 9. Urania, muze van astronomie.

 

Tegenwoordig wordt het woord muze vooral gebruikt door kunstenaars, schilders en modeontwerpers waarmee zij de vrouwen (en mannen) bedoelen die hen inspireren tot het maken van kunst. In tegenstelling tot de Griekse muzen hebben "moderne" muzen een passieve rol, ze poseren, tonen hun schoonheid, soms doen ze het huishouden en zijn vooral aanwezig. De kunstenaar heeft een actieve rol, hij of zij schildert, dicht of schrijft en creëert een beeld van de muze zoals die volgens hem/haar is of zou moeten zijn. Of dat beeld klopt met de werkelijkheid is hierbij niet van belang. Dat is een hele ongelijke relatie die volgens mij niet meer in deze tijd past. En kijk ook eens naar The Phantom of the Opera, waar Christine zangles krijgt van de Phanton. Hij noemt haar zijn muze maar raakt geobsedeerd en houdt haar gevangen in zijn catacomben. Een extreem voorbeeld misschien, maar daarom laat ik de muzen graag waar ze horen, in het verleden.


Voor mij is een muze dan ook niet iemand die iets voor me doet omdat ik het wil of die ten dienste van mij staat, maar iets of iemand die los van mij staat, die zijn eigen weg kiest en mij daardoor op ideeën brengt waaraan ik zelf nooit had gedacht of waardoor ik dingen doe die ik eerder niet zou hebben gedurfd. De term inspiratiebron past daarom veel beter, vind ik. Ik ben ontzettend blij met mijn inspiratiebron en de dingen die daaruit voortkomen. 

 

Zelf inspiratie vinden

Leuk, hoor ik je zeggen, maar hoe kom ik zelf aan zo'n inspiratiebron? Waar vind ik die? Moet ik er speciale dingen voor doen?
Een inspiratiebron komt vanzelf op je pad volgens mij. Ik geloof niet je hem vindt door er actief naar te zoeken, je hoeft er dus ook niets speciaals voor te doen. Daarom werkt het ook niet om de inspiratiebronnen van anderen over te nemen, wat voor mij werkt, hoeft jou helemaal niets te brengen.

 

Inspiratie kun je in heel veel dingen vinden, in een schilderij, mooie muziek, een ontroerende film, wandelen in de natuur, het licht dat door de bomen valt, een jeugdherinnering, je kinderen of je huisdier. Het enige dat je hoeft te doen is je er voor openstellen.
Kijk zonder gelijk een oordeel te hebben. Luister naar je gevoel en laat je gedachten de vrije loop. Alles is goed. Het hoeft niet logisch of afgerond te zijn. Als je ideeën krijgt, schrijf ze dan op, zo raak je ze niet kwijt. Ook al is dat midden in de nacht. Ik heb altijd een opschrijfboekje naast mijn bed liggen om gedachten en ideeën op te schrijven. Op die manier ben ik ze de volgende ochtend niet vergeten en hoef ik geen moeite te doen om ze te onthouden. Daarna kan ik weer lekker verder slapen. Bewaar al je ideeën en gedachten die je hebt opgeschreven, gooi niets weg. Lees af en toe eens terug. Soms duurt het even voordat je met een idee aan de slag kunt of hoort een idee bij een ander idee en zie je het verband pas later. Dan zou het toch jammer zijn als je dingen had weggegooid. 


Als je eenmaal je inspiratiebron gevonden hebt, laat je dan meenemen in de flow en reis van de ene inspiratiebron naar de andere, maak zo je eigen reis. Laat filmmuziek uit een mooie film je leiden naar ander werk van de componist of maker. Ontdek hoe het licht dat door de bomen schijnt je doet denken aan een boek dat je gelezen hebt. Ga het ontdekken en kijk niet gek op als je ergens anders uitkomt dan je van te voren had bedacht. "The universe works in mysterious ways" zoals een Engelse quote zegt. Klinkt misschien zweverig, maar vergis je niet, een inspiratiebron hebben betekent niet dat je voor de rest niet keihard moet werken. Een sieraad maakt zich zelf niet en ook een gedicht schrijft niet zichzelf.

Misschien is het zoals Roald Dahl zei: "Above all, watch with glittering eyes the whole world around you because the greatest secrets are always hidden in the most unlikely places. Those who don't believe in magic will never find it". Je moet dus eigenlijk in sprookjes blijven geloven. De lente is een heerlijke tijd om inspiratie te vinden. Heb jij last van lentekriebels? Grote kans dat je een inspiratiebron gevonden hebt. Ik wens je een hele inspiratievolle lente.

 

  

Oproep: verhaal van jouw sieraad

Heb jij zelf een sieraad gekocht vanwege een speciale reden, bijvoorbeeld voor een festival of andere gelegenheid? Heb je een mooie herinnering aan een ketting, kocht je een sieraad voor een bijzondere iemand ? Vertel jouw verhaal hieronder.

blog over de voorjaarstrends van 2020 en de plannen van Studio Rosalilly voor lente 2020

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0