· 

Claire Fraser's Apotheek - Deel 3: Zonnehoed - Indianen kruid

door Linda de Bruijn

Zoals ik al vertelde ben ik een fan van de TV serie Outlander. De serie, die zich afspeelt in de 18de eeuw, vertelt het verhaal van Claire Fraser die een apotheek van  kruiden en bloemen gebruikte om ziektes en aandoeningen te behandelen.  Ik ging op zoek naar de planten Claire verzamelde en hun werking. In deze serie vind je fabels en feiten over deze kruiden. Bij elke verhaal maakte ik een uniek sieraad.

Indianenkruid in Outlander

Dit verhaal gaat over de Zonnehoed, in het Engels Purple Coneflower genoemd. De rode zonnehoed (Echinacea purpurea) is een plant, afkomstig uit Noord-Amerika met roodbruin bloemhoofd en een krans van rood roze bloemen, maar er is ook gele zonnehoed.

 

De naam Echinacea purpurea is afgeleid van het Latijnse 'achnos' wat '(zee)egel' betekent, het woord 'achnos' is weer afgeleid van het Griekse woord 'echinos', wat ook weer staat voor '(zee)egel'. Purpurea betekent purper en slaat uiteraard op de kleur van de bloemen.

De oorspronkelijke Amerikanen gebruikten Echinacea in kruidenaftreksels, mondwaters en compressen en behandelden er hoest, verkoudheid, angina, ontstekingen van het tandvlees, brandwonden, en beten van slangen en insecten mee. Toen de Europeanen naar Noord-Amerika kwamen, was de plant dus allang in gebruik, maar in 1672 werd er voor het eerst over deze plant in medische literatuur geschreven. Het vierde seizoen van Outlander speelt zich af in Noord-Amerika rond dezelfde tijd. Indianen spelen een belangrijke rol in deze afleveringen, het kan dus bijna niet anders dan dat dit kruid in de apotheek van Claire zat.

 

De hele plant is nuttig, maar de meeste kracht zit in de wortel, waarvan men tintuur maakte.  Daarnaast kan een olie, zalf of crème van Echinacea gebruikt worden bij wondbehandeling en om ontstekingen tgv insectenbeten te voorkomen of te behandelen. Van oude gebruiken is weinig terug te vinden, wel weten we dat inheemse Amerikanen Echinacea van oudsher gebruikten als een offer aan geesten en om rituelen te verzekeren en te versterken.

Verder veltelt de folklore dat het dragen van Echinacea kan zorgen voor innerlijke kracht tijdens moeilijke tijden. Ook is Echinacea een geschikte bloem voor offers, vooral om geesten en rivier God(dess) es te plaatsen.

 

Zonnehoed - folklore of feiten

blog over zonnehoed en de kruiden die Claire Fraser gebruikte als medicijn in Outlander

Al speurende kwam ik meer fabels en verhalen tegen over de Rode Zonnehoed. Hieronder vind je de meest  interessante: 

 

  1. Kweek Echinacea in en rond het huis om welvaart voor het huishouden aan te trekken en financiële tegenslagen te voorkomen.
  2. Drink Echinacea-thee om psychisch inzicht aan te moedigen en helderziende vermogens te vergroten.
  3. Echinacea zaden kunnen worden opgenomen in vruchtbaarheid en overvloed rituelen.
  4. Hang Echinacea-bloembladen rond je altaar of heilige ruimte om magische en psychische energieën te vergroten.
  5. Echinacea kan de huid hydrateren, het optreden van lelijke vlekken verminderen en rimpels helpen voorkomen.
  6. Koele Echinacea-thee kan worden gebruikt als gezichtstoner en om rimpels te verminderen.
  7. Vroege kolonisten mengden Echinacea in paarden- of koeienvoer om de gezondheid van het dier en de eetlust te verbeteren.
  8. De Omaha Indianen zouden hun handen met geweekte Echinacea-wortel bedekken, zodat zij vlees uit kokende potten konden trekken zonder te verbranden.
  9. De Kiowa Indianen gebruikten de zaadkop van Echinacea als kam en borstel.

Fantasy sieraad bij je verhaal

Voor deze aflevering maakte ik een paar rustieke koperen oorbellen met citrien, lelieblaadjes en gele zonnehoed.

blog over de kruiden apotheek van claire fraser uit outlander, folklore en een fantasy sieraad bij het verhaal

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0