· 

The Making of Outlander, boek review van het mooiste Outlander boek dat niet door Diana Gabaldon werd geschreven

door Linda de Bruijn

book review over The making of Outlander by Tara Bennett

Dat de Outlander TV serie is gebaseerd op de boekenserie die geschreven is door Diana Gabaldon, weet bijna iedere Outlander fan. Dat de serie tot nu toe uit negen delen bestaat en dat het einde van het verhaal nog niet is geschreven zal ook niet onbekend zijn. Diana Gabaldon al heeft laten weten dat de ontknoping van het tijdreizigers verhaal pas in het laatste boek bekend zal worden gemaakt en dat ze dat boek nog moet schrijven. Pas dan zullen we eindelijk weten waarom Jamie's geest onder het raam van Claire stond en wat de rol van Master Raymond in het verhaal is. Maar er zijn andere, leuke boeken die over Outlander gaan. Bijvoorbeeld de serie The Making of Outlander waarin je een kijkje achter de schermen van de TV serie krijgt.

 

The Making of Outlander -de officiële gids van seizoen 1&2

book review over The making of Outlander by Tara Bennett

Inmiddels zijn er twee boeken verschenen van de hand van schrijfster Tara Bennett. Het eerste boek is de "official guide" van seizoen 1 en 2 en heeft een inleiding geschreven door Diana Gabaldon, de schrijfster van de boeken waarop de serie is gebaseerd. Het tweede boek gaat over seizoen 3 en 4. Hoewel beiden delen in het Engels zijn geschreven, zijn ze, door de duidelijke indeling en de prachtige foto's, goed leesbaar.

 

Outlander Seizoen 1: Ontmoeting in Schotland

book review over The making of Outlander by Tara Bennett

In het eerste boek krijg je eerst een kijkje in de keuken van Outlander, van het ontstaan van de serie, het verhaal de regisseurs en de script schrijvers, de locaties, tot aan het transformatie proces van roman naar film. Uiteraard komen ook de opbouw van de filmsets en de titelsong "Sing me a song of a lass that is gone" van Bear McCreary aan bod.  Daarna worden in elk hoofdstuk de afleveringen van de serie besproken en worden de acteurs geïntroduceerd. Uiteraard gaat het eerste hoofdstuk over Claire Beauchamp (Fraser) en staat de Ierse actrice Caitriona Balfe, die Claire speelt, in de spotlight.  Het tweede hoofdstuk kan niet anders dan over James Fraser, met acteur Sam Heughan in de spotlight, gaan. Ook Black Jack Randall / Frank Randall, een dubbelrol van acteur Tobias Menzies, heeft een plek gekregen. En niet te vergeten Murtagh Fitzgibbons Fraser, gespeeld door Duncan Lacroix. Eigenlijk is het gedeelte over seizoen 1 een kennismaking met allen die voor en ander de schermen een belangrijk rol spelen.

 

Outlander seizoen 2: Pracht en Praal in Parijs

Seizoen 2 speelt zich af aan het Franse hof in Versailles, ten tijde van Koning Louis XV, maar begint met een flashback naar de hereniging van Frank en Claire in 1948. Leuk zijn hierbij de kaders met commentaar van de acteurs. Zo vertelt Tobias Menzies hoe Frank volgens hem dacht over Claire 's verdwijning en vertelt Caitriona Balfe over de samenwerking met Tobias tijdens de scenes waarin hij Frank speelt. Zo krijg je weer een extra kijkje achter de schermen.

Naast een blik achter de schermen van alle afleveringen is er ook een hoofdstuk gewijd aan de prachtige kostuums van seizoen twee. Kostuumontwerpster Terry Dresbach vertelt hoe zij halverwege het eerste Outlander seizoen al begon met het ontwerpen van de kostuums voor seizoen 2. Terry wist als geen ander hoe ingewikkeld de Parijse mode in de achttiende eeuw was, hoeveel tijd het zou kosten om zo'n kostuum te maken en hoeveel kostuums nodig zouden zijn om alle acteurs te kleden. Een race tegen de klok, zeker omdat ze de lat voor zichzelf hoog had gelegd en elk kostuum er zo authentiek mogelijk moest uitzien. Hoewel dat extra onderzoek en tijd in beslag nam, bleek dit een van de redenen dat de serie zou populair werd.

In het totaal werden voor seizoen 2 meer dan duizend kostuums gemaakt. Niet alleen voor de Parijse afleveringen moesten er veel kostuums worden gemaakt. Het tweede seizoen kent zijn climax in de Battle of Culloden, de opstand van de Schotten tegen de Engelse overheersing. Hiervoor moest een heel leger mannen in Schotse tartans worden aangekleed.

Seizoen 2 eindigt  met de terugkeer van Claire naar de 20ste eeuw en de kennismaking met dochter Brianna en Roger MacKenzie en het leven aan en rondom de Universiteit van Harvard in de jaren '60. Opnieuw een heel andere omgeving waarvoor kostuums nodig waren. In dit seizoen reis je van het achttiende eeuwse Schotland en Parijs naar het twintigste eeuwse Verenigde Staten. Geen wonder dat de kostuumafdeling van Terry Dressbach, die 25 man telde,  veel werk moest uitbesteden. Dit boek laat dat op een mooie manier zien.

The Making of Outlander -  boek specificaties

book review over the making of outlander by tara bennett

Wat dit boek extra leuk maakt is dat er, naast de prachtige foto's van de scenes, ook foto's van "Behind the Scenes" te zien zijn en dat bij elk hoofdstuk ook de director en de schrijvers van de betreffende aflevering vermeld staan. Hierdoor wordt het boek een echt naslagwerk voor Outlander liefhebbers. Van mij krijgt het boek in ieder geval 5 sterren.

Wil je het boek aanschaffen, dan zijn dit de gegevens die je nodig hebt:

 • The making of Outlander - The Series - The official guide to seasons one & two. (en season three & four)
 • auteur: Tara Bennett ( Introduction by Diana Gabaldon)
 • Delacorte Press / New York / 240 pagina's / Engelstalig / 2016 / Hardcover / ISBN 9871101884164
 • verkrijgbaar via Bol.com

 

De Folklore van Schotland in boekvorm

steencirkel Craigh na Dun in Outlander, filmlocaties

Er valt veel te vertellen over Schotland, over het prachtige landschap, de historie en de folklore. Deze komen allemaal samen in de Outlander TV-serie en boeken. Over de mooiste filmlocaties maakte ik al eerder een blog, lees hier meer.

 

Wil je graag de boeken van Diana Gabaldon lezen, dan vind je hieronder een overzicht van de Outlander-boekserie. De boeken zijn verkrijgbaar bij de meeste boekhandelaren en via online boekensites, maar tegenwoordig ook steeds meer tweedehands via bv. Marktplaats of de kringloopwinkel. Hou er wel rekening mee dat de delen veel pagina's hebben (deel 1: 736 blz., deel 3: 816 blz.) en hier en daar behoorlijk afwijken van het verhaal van de TV-serie. Over Lord John Grey, die een grote rol speelde in het leven van James Fraser, schreef Diana Gabaldon een aparte serie boeken.

 1. De reiziger - Outlander
 2. Terug naar Iverness - Dragonfly in amber
 3. De verre kust - Voyager
 4. Het vuur van de herfst - Drums of autumn
 5. Het vlammende kruis - The fiery cross
 6. Sneeuw en as - A breath of snow and ashes
 7. Een echo in de tijd - An echo in the bone
 8. Met het bloed van mijn hart, boek 1 - Written in my own heart's blood
 9. Met het bloed van mijn hart, boek 2 - Written in my own heart's blood

Sieraad bij je verhaal

Speciaal voor Outlander fans maakte ik een serie unieke Outlander geïnspireerde sieraden. Je vindt deze in mijn webshop. Zo maakte ik uit seizoen 1 Dance of Druids lantaarn kettingen en Dragon & Amber sieraden en uit seizoen twee naast oorbellen die prachtig passen bij achttiende eeuwse kostuums, zoals onderstaande sieradenset met mooie witte kristalbloemen, die 's avonds prachtig schitteren in het kaarslicht van elke balzaal.  Alle sieraden zijn uniek, zo weet je dat je altijd een bijzonder sieraad koopt. Mijn top 5 van favoriete Outlander sieraden vind je hier.

achttiende eeuwse sieraden voor een bal aan het hof van Versailles, geïnspireerd op Outlander seizoen 2

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0