· 

Arcade: een oprecht verhaal

door Linda de Bruijn

Hit met een hoofdletter H

Stel je voor, een briljant eigen geschreven liedje, gezongen door een zanger die weet hoe je emotie kunt overbrengen, die onbevangen op avontuur gaat en daarbij gecoacht wordt door één van Nederlands beste zangeressen. Stel je voor, een briljant liedje dat met hulp van een goede producer bewerkt werd tot een hit met een hoofdletter H.

 

Stel je verder voor, een team met een uitgekiend marketingplan dat met elk aspect van het Eurovisie Songfestival rekening heeft gehouden. Een plan dat, naast een ingetogen podium act met lichtbol en op het juiste moment oogcontact met de huiskamer, voorziet in een zorgvuldig opgebouwd beeld van een spontane, gevoelige jongeman met een droom passend bij het “Dare to dream”- thema van het Songfestival. Een jongeman die zijn sieraden afdeed, een tattoo-verhullende-eco-outfit aantrok, een hip baardje liet groeien om zijn jeugdige leeftijd te camoufleren en een pestverleden blijkt te hebben waarin velen zich kunnen herkennen.

 

 

meesterplan

Een plan dat ons, voorafgaand aan het avontuur in Tel Aviv, tijdens een eerste concert in Amsterdam laat proeven van de potentie van het lied Arcade en de persoon Duncan Laurence.  Een plan dat buitengewoon goed gebruik maakt van de media zodat we alle voorbereidingen bijna “live” meemaken. Waarbij in interviews en promo-filmpjes het aandoenlijk blije “product” perfect in beeld wordt gebracht. Waarbij het regio-Rotterdam-accent wordt ingeruild voor vlot Engels en er bovendien geen enkele negatieve uitlating wordt gedaan; niet over medekandidaten, niet over het gedoe met de lichtbol en ook later niet over het optreden van Madonna tijdens de finale.

 

Tel daarbij op een “Postcard” met vrolijk swingende meisjes en een intieme “showcase” om nader kennis te maken met zijn repertoire en het is bijna onmogelijk om niet gecharmeerd te raken van Duncan Laurence, die voor een groot gedeelte gelukkig blijkt te zijn zoals hij wordt neergezet.


missie geslaagd?

Wanneer je echter je verder kijkt dan het plaatje dat “TeamDuncan” je voorschotelt, zie je wat Arcade werkelijk maakt tot een meesterwerkje: de oprechtheid van zowel het liedje als van Duncan zelf. Daarom raakt dit liedje je in je ziel. En daarom is het resultaat, naast een perfecte track met een gevoelige videoclip, een nog betere Grande Finale en een van uit het hart gezongen Winners Performance. Dat Duncan Laurence ook het Eurovisie Songfestival volgend jaar naar Nederland brengt, is mooi meegenomen.

 

Missie geslaagd zou je denken. Voor TeamDuncan zeker, maar voor Duncan zelf is de overwinning met Arcade het vertrekpunt naar een andere missie: een internationale carrière met zelfgeschreven en -gezongen liedjes. Een aantal deze liedjes konden we dankzij YouTube al beluisteren, mooie gevoelige liedjes. Het is te hopen dat Duncan, na alle songfestival-gekte, zijn hoofd koel kan houden want de verwachtingen zijn hooggespannen en stijgen naarmate de climax nadert: het concert in Ziggodome komend voorjaar. Een zaal vol mensen die alleen al op basis van Arcade en een paar reebruine ogen een kaartje kochten.

 

Hopelijk ook raakt het zorgvuldig gecreëerde Songfestival-imago snel naar de achtergrond om plaats te maken voor de echte Duncan Laurence, een bijzonder getalenteerde en spontane artiest, die echt wel weet wat hij doet.

Reactie schrijven

Commentaren: 0