· 

Het kleine witte paardje - hoe je in een boek inspiratie vindt voor bijzondere oorbellen

door Linda de Bruijn

In onze tuin staat de Kleine Maagdenpalm alweer volop in bloei. Deze bloem heet in het Engels periwinkle en dat vind ik zo'n leuke naam. Vroeger las ik als meisje het betoverende boek Het kleine witte paardje van Elizabeth Goudge.
In het boek kwam een kleine paardje voor dat een karretje trok waarmee de hoofdpersoon Maria samen met haar gouvernante juffrouw Heliotrope op ontdekkingstocht ging door het Engelse landschap. Dat paardje heette Periwinkle, een naam die ik als meisje prachtig vond, ik vond het klinken als een klein rinkelende belletje. Jammer genoeg heb ik het boek zelf nooit gekocht, ik leende het uit de bibliotheek, want deze Engelse kinderklassieker wordt niet meer in het Nederlands uitgegeven. Ik had er ook in geen jaren meer aan gedacht maar door het zien van de bloemen in de tuin, herinnerde ik mij de Engelse naam en zo ging ik in gedachten terug naar een sprookje uit mijn jeugd. Want een echt sprookjesboek kun je dit gerust noemen. Eenmaal in de flow van Periwinkle gekomen, waren sieraden die bij dit verhaal passen zo gemaakt. Ken jij het verhaal van het Kleine Witte Paardje?

 

Het verhaal

Het Kleine Witte paardje is een echt fantasy boek. Het speelt zich bijna tweehonderd jaar geleden af en vertelt het verhaal van de dertienjarige Maria Merryweather uit London die pas wees is geworden. Maria reist samen met haar gouvernante juffrouw Heliotrope per koets naar Moonacre Manor, het landhuis van haar voogd en neef Sir Benjamin Merryweather. Hier zal ze gaan wonen, een vooruitzicht dat Maria verschrikkelijk lijkt. Onderweg vangt ze een glimp op van een betoverend wit paardje. Wanneer ze aankomt, vindt ze in Moonacre Manor en de vallei eromheen een avontuurlijk en mysterieuze omgeving en niet zoals ze gedacht had een saai en verschrikkelijk leven. En het mysterie begint al vroeg want ze vindt elke ochtend kleding in haar kamer, geborduurd met de naam van iemand anders. Ook ontdekt ze een kamer in het landhuis waar elk object een geheim heeft. En ze reist het platteland op met een vrijheid die ze nog nooit in Londen heeft gehad. Op een avond ziet ze het kleine witte paardje weer en ontdekt ze de torenkamer van de Maanprinses. Maar er zijn meer wonderlijke dingen, zoals Marmalade de kok, een slimme haas, een hond die eigenlijk een leeuw is en een kleine braaf paardje Periwinkle, die Maria en Juffrouw Heliotrope beschermt op het ontdekkingstocht door het Engelse platteland en zelfs haar neef Benjamin blijkt niet zo streng als hij lijkt.

 

Toch is er één duistere kant aan dit kleine paradijs - de slechte mannen in het dennenbos. Langzamerhand komt Maria erachter welk groot geheim Moonacre bewaard. Samen met haar vriendje  Robin, die ze als kind in London al kende en waarvan iedereen dacht dat hij verzonnen was, lost Maria het raadsel op. Naast het oplossen van raadsels leert Maria ook veel over zichzelf, zoals dat het bedwingen van je nieuwsgierigheid en je mond houden wanneer dat verstandig is, bijzonder handige eigenschappen zijn.

 

 


De schrijfster

Elizabeth de Beauchamp* Goudge werd geboren op 24 april 1900 in Wells, Somerset, dicht bij de kathedraal in een gebied dat bekend staat als The Liberty. Haar vader, de eerwaarde Henry Leighton Goudge, doceerde in de kathedraalschool. Haar moeder was Miss Ida Collenette van de Channel Isles. Elizabeth was enig kind. 

Ze ging naar kostschool tijdens WOI en later naar Arts College, vermoedelijk aan Reading College. Ze verdiende de kost als lerares en bleef bij haar ouders wonen. Gedurende deze tijd schreef ze een paar toneelstukken en werd ze door een uitgever aangemoedigd om romans te schrijven. Helaas leed ze een groot deel van haar leven aan een depressie. Ze had grote empathie voor mensen en een talent voor het vinden van de komische kant van dingen.

 

Het eerste boek van Elizabeth Goudge, The Fairies 'Baby and Other Stories (1919), mislukte en het duurde enkele jaren voordat ze Island Magic (1934) schreef, gebaseerd op Channel Island-verhalen, waarvan ze veel van haar moeder had geleerd, die uit Guernsey kwam. Na de dood van haar vader gingen Goudge en haar moeder naar Devon en woonden daar uiteindelijk in een klein huisje. Daar was ze productief en gelukkig. 

 


Na de dood van haar moeder en op aanraden van familie, die wilde dat ze dichter bij hen zou wonen, verhuisde ze naar Rose Cottage in Reading. Ze leefde daar haar leven en had veel honden in haar leven. Goudge was dol op honden en gaf de voorkeur aan hun gezelschap boven dat van mensen. Ze bleef schrijven tot kort voor haar dood in 1984, tot een slechte gezondheid, opeenvolgende valpartijen en staar haar schrijfvermogen belemmerden. 

 

Elizabeth Goudge kreeg de Carnegie-medaille voor The Little White Horse (1946), het boek waarvan J. K. Rowling, auteur van de Harry Potter-verhalen, zei dat het haar favoriet was als kind. De tv-miniserie Moonacre was gebaseerd op The Little White Horse. Van haar Green Dolphin Country (1944) werd een film gemaakt (onder de Amerikaanse titel Green Dolphin Street) die in 1948 de Academy Award voor Special Effects won.

Meer informatie over de schrijfster en haar boeken kun je vinden op: https://www.elizabethgoudge.org

 

 

 * Toch nog een kleine link naar Outlander in dit verhaal; de meisjesnaam van Claire, voordat ze met Frank Randall trouwt, is Beauchamp.

 

Sieraad bij je verhaal

De bloeiende Maagdenpalm, of Periwinkle in onze tuin, deed mij terugdenken aan dit boek en in de sfeer ervan maakte ik deze fantasy oorbellen met handgemaakte bloemetjes van paars glas uit Rusland die ik combineerde met ringen gevuld met kleine Swarovski kristallen met een toverglansje en kleine witte glasbloemetjes. 

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:

blog over de kruiden die claire fraser uit outlander gebruikte als medicijn
blog over high tea en tips voor een geslaagde high tea party
blog over hoe de distel de nationale bloem van schotland werd

Write a comment

Comments: 0