· 

Keramiek sieraden met de warmte van Zuid-Frankrijk

door Linda de Bruijn

De eerste blog van 2020 staat hier voor je klaar.  Hoewel de kerstboom volgens de traditie hier in Brabant tot 7 januari (Driekoningen) zou moeten blijven staan, heb ik die van ons na Nieuwsjaarsdag buiten gezet. Na alle drukte en feestelijkheden ben ik wel toe aan een fris begin van dit nieuwe jaar.  Het is ook tijd om ontwerpen voor nieuwe sieraden ook daadwerkelijk te gaan maken en vooral om te bepalen welke materialen ik daarvoor wil gebruiken.

 

 

Bijzondere kralen met een verhaal

Voor mijn sieraden ben ik altijd op zoek naar bijzondere elementen. Ik heb in de loop van de tijd veel ervaring gekregen met het maken van elementen, maar  zijn er simpelweg te veel technieken om alles zelf te kunnen. Gelukkig heb ik een goed oog voor speciale en mooie handgemaakte elementen van andere kunstenaars.

Mensen vragen me vaak hoe ik de materialen voor mijn sieraden kies. Ik vind dat een leuke vraag, want het zoeken naar mooie materialen is één van de leukste aspecten van het maken van mijn sieraden. Het ontwerp van een oorbel of ketting bepaalt wat voor soort kralen ik ga gebruiken. Daarna ga ik op zoek naar mooie materialen. Ik zoek niet alleen naar kwaliteit, maar ook naar het verhaal achter de kralen. Ik ben benieuwd maar wie ze maakt, waar en hoe ze worden gemaakt en waarom ze speciaal zijn. Het mooie is dat ik mijn materialen vind over de hele wereld  en dat ze vaak zijn gemaakt door vrouwen en dat laatste is misschien wel het leukste.⁠ 

 

De warmte van zuid-frankrijk

pompoen oorbellen van keramiek, handgemaakte unieke fantasy sieraden

Eén van de kunstenaars waarvan ik graag kralen en hangers gebruik is de Franse Danielle Pereira-Segura. Ik vind de warme uitstraling van haar werk prachtig en hou ervan dat elke keramiek kraal of hanger uniek is. Graag vertel ik je haar verhaal. Danielle (37) is moeder van twee dochter en reist graag. Daarnaast is ze enthousiast fotograaf, soms tot wanhoop van haar man en dochters die soms gek worden van alle snapshots die ze maakt. Verder is ze  sportief en kijkt ze graag films en series zoals Outlander en The Last Kingdom.

Al op 15 jarige leeftijd begon Danielle met het maken van keramiek. Ze studeerde aan de  Lycée de la Créamique Henry Moisand in Longchamp, in de buurt van Dijon. Hier leerde ze eerst decoreren maar ontdekte al snel het potterbakkerswiel. Ze haalde hier haar diploma's "C.A.P décoration en céramique" en "Brevet des métiers d'Art Céramique". 
Na haar studie werkte Danielle drie jaar als decorateur in een pottenbakkerij. Inmiddels werkt ze alweer tien jaar met veel plezier in haar eigen studio in het prachtige middeleeuwse stadje Crest, in de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 

Kleurrijk en bloemig keramiek

zeemeermin oorbellen van keramiek, handgemaakte unieke fantasy sieraden

Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Het woord keramiek is afkomstig van het Griekse woord 'Keramos', 

dat drinkvat of aardewerk vat betekent. Het gebruik van gebakken aardewerk gaat echter veel verder terug dan de Grieken. In China zijn zelfs potscherven van 20.000 jaar oud gevonden!

Keramiek omvat traditioneel onder meer gebruiksgoed (zoals vazen en servies), bouwmaterialen, maar ook (beeldhouw)kunst. Bij de kunstzinnige toepassing van keramiek gaat het veelal om vorm en kleur, waarbij de glazuurlaag een belangrijke rol speelt. 

In haar werkplaats maakt Danielle traditioneel aardewerk met de techniek "Terre Vernissée". Deze kleurrijke en bloemige glazuur- aardetechniek wordt veel in Zuid-Frankrijk gebruikt. Voor het maken hiervan gebruikt ze rode klei. Na het vormen van het stuk, wordt de klei overgoten met vloeibare crèmekleurige aarde waarna de klei beschildert wordt Dan wordt de klei voor de eerste keer met decoratie gebakken. Daarna nog een tweede keer met email om een heldere glans te krijgen. Een techniek die veel geduld vraagt. 

 

fantasy sieraden van keramiek

Het liefst maakt ze keramiek om elke dag te gebruiken, zoals kommen, mokken, theepotten en borden, maar Danielle is ook gek op oorbellen. Zelf houdt ze van lange originele oorbellen met prachtige kleuren. Hiervoor maakt ze mooie kralen met een origineel ontwerp en prachtige kleuren.
Inspiratie voor haar werk vindt ze overal, soms kiest ze een onderwerp zoals Halloween of Kerstmis. Ook feeën en zeemeerminnen, bloesems en  Japanse of Egyptisch stijlen komen terug in haar werk. Soms vindt ze een interessant patroon en verwerkt dat in in verschillende kleuren in haar kralen. "Het maken van kralen  is secuur werk, omdat ze vanwege het kleine formaat kwetsbaar zijn", zegt Danielle, "maar als ze klaar zijn is het heerlijk om de oven te openen, alle unieke stukken eruit te halen en te bedenken wat je er mee gaat doen". 

 

sieraad bij je verhaal

Elk materiaal heeft zijn eigen uitstalling en voelt anders op je huid. Het mooie van keramiek vind ik de aardse uitstraling. Het geeft een sieraad een heel warm gevoel. Heel anders dan bv. handgemaakte glaskralen of metaal, die een luchtige of koele sfeer creëren. 

 

Van welk materiaal draag jij graag sieraden?  

 

Met de kralen en hangers van Danielle maakte ik deze leuke oorbellen.

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0