· 

Waarom je nooit je pink omhoog houdt tijdens het theedrinken: 15 Tips voor een geslaagde High Tea Party.

door Linda de Bruijn

In de achttiende eeuw hadden dames weinig om handen en bestond het leven vooral sociale activiteiten, zoals bij elkaar op visite gaan, uiteraard op uitnodiging of introductie. Als Claire Fraser zich in het tweede seizoen van Outlander in Parijs vestigt moet zij zich aan dit leven aanpassen. En dat valt niet mee, ook niet met hulp van haar vriendin Louise de la Tour. Claire had voor stilzitten en theedrinken geen tijd, die besteedde ze liever aan voorbereiden van het geheime plan om de opstand in Schotland te voorkomen. 
Tegenwoordig is theedrinken geen verplichte sociale bezigheid meer en hebben wij een hele invulling gegeven aan de high tea. Een high tea party is tegenwoordig een hip en leuke gelegenheid om je allermooiste servies en je beste receptenboeken uit te kast te halen. Bij het bladeren door je boeken loopt het water je al in de mond. Al die smakelijke hapjes eten onder het genot van een heerlijk kopje thee. Of koffie, want dat mag natuurlijk ook. De uitnodigingen zijn verstuurd, maar nu? Wat mag wel en wat niet op een high tea party. Wat trek je aan? En wat weet jij eigenlijk van het ontstaan van de high tea? Geen paniek, ik heb mijn tips voor jou op een rijtje gezet.

 

Thee trend uit de 18de eeuw

Thee was vroeger een kostbaar product, de vrouw des huizes bewaarde haar thee in een zilveren theebus met een slot erop. Thee werd geschonken uit een zilveren theepot waarin sterke thee zat die aangelengd werd heet water.
Zo was ook Anna, de zevende hertogin van Bedford, geboren in 1783 gewend om de thee te serveren, maar op een zomerdag in haar buitenhuis, klaagde Anna over een leeg gevoel in de late namiddag. Dat was ook niet zo gek, want in de achttiende eeuw at men maar twee maaltijden per dag. Het ontbijt om acht uur 's ochtends en het diner tussen 19:00 en 20:30 uur.

 

De hertogin vond een pot thee met een lichte snack, die ze 's middags privé in haar boudoir kon nuttigen,  een smaakvolle oplossing voor haar probleem. De middagsnack  was zo'n perfecte verfrissing dat ze al snel haar vrienden begon uit te nodigen met haar mee te doen. Deze zomerpraktijk werd zo populair, dat de hertogin het gebruik  van deze maaltijd voortzette toen ze terugkeerde naar Londen. Ze stuurde kaarten naar al haar vrienden waarin ze werden uitgenodigd voor 'thee en een wandeling door de velden'. "

 

fantasy sieraden bij je high tea party geschiedenis thee theepot

High tea or Low tea?

blog over high tea en tips voor een geslaagde high tea party

Andere society gastvrouwen kwamen snel tot de conclusie dat de theemaaltijd van de hertogin respectabel genoeg was om het naar de salon te verplaatsen. Het duurde niet lang of de hele modieuze samenleving dronk midden in de middag thee en at broodjes.

Deze thee snack werd, in tegenstelling van wat je zou denken, niet High Tea genoemd maar Low Tea. Voor de niet adellijke mens was er nl. ook een theemaaltijd, deze noemde men High Tea. Low Tea was bedoeld als chique lichte snack om de lords en ladies tot het avondeten overeind te houden. High Tea was een energierijke maaltijd bedoeld om mensen te ondersteunen die de hele dag hard werkten. In plaats van korstloze sandwiches met komkommer en petit fours, aten werknemers vleespasteien, ingelegde zalm, vleeswaren, brood en boter en jam. 

Tegenwoordig gebruiken wij de term High Tea voor ons theefeestje met lekkernijen. De verwarring is ontstaan door de vertaling van ‘high’ en ‘low’.  Low Tea wordt geserveerd op een lage salon tafel en de High Tea wordt gegeten aan een hoge eettafel.

 

Wat trek ik aan naar een high tea party?

Als je een high party organiseert, is het verstandig om op de uitnodiging te vermelden waar je feestje wordt gevierd. Bij jou thuis of op een andere locatie? Binnen of buiten in de tuin. 
Was een tea party vroeger een chique aangelegenheid, tegenwoordig kleden we ons informeler. Heb je een bepaald thema of stijl in gedachten voor jouw feest, dan kun je een kleding-tip op de uitnodiging zetten. Je gasten kunnen zo hun kleding afstemmen op de gelegenheid.

 

Tip:
Voor een tea party met je vriendinnen is het leuk om je eens echt aan te kleden als een Engelse lady; een mooi jurkje, hakjes en hoedje. Een chique outfit kun je tegenwoordig huren en leuke hoeden vind je online of in een kledingwinkel of warenhuis. Dit is de gelegenheid om je je uitleven in accessoires, alles mag en alles kan, sieraden, sjaaltjes, tasjes, zonnebrillen

 

Parelkettingen zijn natuurlijk prachtig klassiek, met mooie ringen ziet het vasthouden van een theekopje er extra elegant uit. Als je geen hoed draagt, kun je kapsel opsteken met mooie haarspelden. Kortom leef je uit. In mijn webshop vind je sieraden die passen bij een high tea party.

 

cupcake oorbellen, handgemaakte unieke fantasy sieraden
cupcake oorbellen voor high tea party

High Tea Etiquette Tips

blog over high tea party en etiquette tips voor een perfect thee feestje

Nu je alles weet over High en Low Tea, is het tijd om het te hebben over wat wel en wat niet gebruikelijk is tijdens je high tea party. 
Ik geef je 15 tips waardoor je feestje zeker een succes wordt:

 1. Kleed je naar de gelegenheid.
  Veel high tea party's hebben een dresscode. Je hoeft niet helemaal uitgedost te zijn in een feestjurk maar blijf uit de buurt van jeans en sneakers. Je moet er netjes en verzorgd uitzien. Zie ook hier boven.
 2. Je telefoon blijft uit het zicht
  Telefoons, brillen en andere persoonlijke spullen mogen niet op tafel liggen. Plaats ze in plaats daarvan links of rechts op je stoel.
 3. Hou je pink naar beneden
  Pink omhoog of omlaag  zijn wanneer je thee drinkt? Naar beneden dus. De juiste manier om een theekopje vast te houden, is om het handvat met de pink naar beneden, nooit omhoog. De gewoonte om je pink omhoog te houden is waarschijnlijk afkomstig van het volkstoneel waar men graag de manieren van high society belachelijk maakte. Niet doen dus.
 4. Hou je theekopje bij het handvat vast
  "Verwarm" je handen niet rond het theekopje. Het theekopje mag alleen aan het handvat worden vastgehouden. (Met de pink naar beneden.)
 5. Roer niet in cirkels, maar omhoog en omlaag
  Beweeg je theelepeltje op en neer, terwijl je de suiker of melk voorzichtig meeneemt. En doe dat zonder lawaai te maken, dus zorg ervoor dat je lepel de bodem of de zijkanten van het theekopje niet raakt. Tik ook niet met je theelepel naast het theekopje.
 6.  Haal het theelepeltje uit je kopje
  Nadat je je thee hebt geroerd, leg je je theelepel op het schoteltje aan de rechterkant of achter de kop. NU kun je je thee drinken.
 7.  Doe het theelepeltje niet in je mond
  De theelepel gaat niet in je mond, hoe leuk dat ook lijkt.
  Het is er om je thee te roeren als je suiker of melk toevoegt ... in stilte.
 8. Laat het schoteltje op de tafel staan
  Als je aan tafel zit, hoeft je de schotel niet op te tillen om uit je theekopje te drinken. De enige keer dat het goed zou zijn om de schotel op te pakken, is als je er meer dan een meter van verwijderd bent, bv. in het geval dat je staat. Dan hou je de schotel met je linkerhand vast en het kopje met rechts.
 9. Niet blazen om de thee af te koelen
  Laat de thee op tafel afkoelen als deze te heet is. Blaas niet op de thee.
blog over high tea sieraden en high tea etiquette
 • 10. Melk en suiker is alleen bedoeld voor zwarte thee
  Omdat de meest populaire thee voor high tea zwarte thee is, staat er melk en suiker op tafel. Gebruik deze alsjeblieft alleen voor zwarte thee. Nooit voor groene, oolong, witte of kruidenthee.
 • 11. Je mag met je vingers etenHet komt niet vaak voor dat je voedsel met je vingers mag eten en dat dat als de juiste etiquette wordt beschouwd. Maar dit is zo'n moment. Wees dus niet verlegen om met je handen te eten, van de theesandwiches tot mini-snoepjes.
  12. Sandwiches worden eerst gegeten
 • High tea bestaat gewoonlijk uit drie gangen, meestal geserveerd op etagères. Eet eerst de hartige lekkernijen en theesandwiches. Daarna scones met clotted cream en jam en ten slotte de snoepjes. Sandwiches moeten in 2-3 happen worden gegeten. Stop niet de hele sandwich in een keer je mond.
 • 13. Breek scones in kleine stukken
  Breek een stuk ter grootte van een hap van de scone, smeer er geklopte room en jam op met een mes, eet dan en herhaal. Maak alsjeblieft geen scone sandwich.
  14. Leg gebruikt bestek niet terug op de tafel
  Wacht, waar gaat het bestek dan heen? Nadat het bestek is gebruikt, leg je het aan de rechterkant op je bordje.
  15. Lik je vingers niet af
  Nee. Gewoon niet doen. Punt.

En als laatste maar zeker niet onbelangrijke tip: Vergeet vooral niet te genieten van je high tea party! Het is tenslotte een feestje!

Sieraad bij je verhaal

Bij dit high tea verhaal maakte ik een kleine serie high tea sieraden waarvan onderstaande ketting met handgemaakte miniatuur cupcake van lampwork glas uit Rusland er eentje. Ook de ketting met miniatuur theepotje en bijpassende theekopje en schotel oorbellen horen erbij. Je vindt deze leuke cupcake ketting, net als de andere high tea sieraden  in de webshop.

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0