· 

Fairies of the Magic Forest - wat zijn fairies en hoe vind je ze?

door Linda de Bruijn

blog over fairies, waar fairies vandaan komen, natuurkrachten en hoe je fairies kunt vinden

In de wereld van sprookjes spelen fairies of faeries een belangrijke rol. Maar wat zijn nou eigenlijk fairies en waar vind je ze. Het Engelse woord fairy, is afgeleid van het Oud-Franse faierie, dat weer een afleiding is van faie (in het Latijn fata, godin van het lot) In de oude Franse romantiek was een fee een vrouw die bekwaam was in magie en die de kracht en deugd kende van woorden, stenen en kruiden. De westerse feeën zijn ontstaan in de Middeleeuwen, geïnspireerd op folklore, sagen, volksgeloof en mythologie; vertelsoorten verwant aan het sprookje. Het woord fee is in Nederland bekend sinds de achttiende eeuw en wordt tegenwoordig gebruikt om uiteenlopende vormen van natuurgeesten aan te duiden.
Maar wat zijn nou fairies en wat moet je doen om ze te vinden.

Wat zijn feeën?

blog over fairies, waar fairies vandaan komen, natuurkrachten en hoe je fairies kunt vinden

Als die vraag gemakkelijk te beantwoorden was, waren fairies niet de magische en ongrijpbare wezens die ze nu zijn. Hun bestaan hangt af van het geloof dat je eraan hecht en dat verschilt van land tot land en van persoon tot persoon. Het gemakkelijkst is om gewoon te ontkennen dat ze bestaan. Weinigen hebben ze echt gezien. Als je in een drukke stad woont, is de kans ook bijzonder klein dat je ooit in contact met het Fair Folk, zoals ze ook wel genoemd worden.

Heel anders wordt het als je op het platteland woont of in het donker door het bos loopt, als het mistig is en de volle maan schijnt. Dan zou je zomaar open kunnen staan voor iets magisch. Niets is ook sprookjesachtiger dan de natuurlijke wereld van een bos of het platteland. Toch is het aan te raden om je ogen goed open te houden en nuchter te kijken naar alle verhalen die rond gaan over fairies.

Als je fairies met een wetenschappelijke bril bekijkt, dan kun je zeggen dat fairies niet anders zijn dan een verzinsel van de fantasie en dat ze, op zijn best amusant zijn. Of, als je het pessimistisch bekijkt dat ze een vlucht uit de dagelijkse realiteit zijn. Maar de wetenschap heeft niet op alles een logisch antwoord en ergens in geloven is nou eenmaal de basis van menig godsdienst en spirituele stroming. Sommigen beweren dan ook dat fairies belangrijke symbolen van het onderbewuste zijn die ons tot nadenken aansporen, net als bv. dromen.

Fairies worden ook wel beschouwd als geesten of als voorouders die naar ons terugkeren met geschenken, wijze raad of een waarschuwing. De Kelten geloofden dat het land van de feeën het domein van de dood was. Mogelijk zijn het engelen, die hier zijn om ons te beschermen, maar het zouden ook duiveltjes kunnen zijn die ons proberen te verleiden. En misschien zijn fairies geen van tweeën, maar iets er tussen in, die vastzitten aan de aarde en nooit het paradijs hebben bereikt. Of....zijn het aliens, die hier zijn geland?

De meest gangbare mening is dat fairies niets van dat alles zijn, maar wezens die wonen in The Otherworld, een dimensie dichtbij die van ons en die van tijd tot tijd overlappen met onze dimensie. Fairies zijn natuurgeesten die de dingen laten groeien, ze zijn Lucht, Water, Aarde en Vuur, oude goden en godinnen. Sommige zijn groot, anderen klein, sommige angstaanjagend en misdragen zich, anderen zijn lief, behulpzaam. Fascinerend zijn ze allemaal.

 

Hoe kom je in aanraking met een fairy?

blog over fairies, waar fairies vandaan komen, natuurkrachten en hoe je fairies kunt vinden

Vroeger verbouwden we ons eigen eten, jaagden we voor ons eten in het bos en waren we ons bewust van de krachten van de Natuur. We leefden met de seizoenen, hielden de maanstanden bij en wisten wanneer er een storm op komst was. Niet omdat we dat een leuk tijdverdrijf vonden, maar omdat ons leven ervan af hing. In de natuur had alles een betekenis en de dingen die we niet konden verklaren, schreven we toe aan geesten - goden en godinnen, die we tevreden moesten houden zodat de oogst lukte en er genoeg vis in de rivieren zwom. Men geloofde dat elke weide, heuvel en berg werd bewoond door wezens die, als je het netjes vroeg, de mens best wilden helpen. Tegenwoordig zijn we de connectie met de natuur grotendeels verloren en daarmee het geloof in natuurkrachten en die behulpzame wezens. 

Het vinden van een fairy is geen kwestie van tips and trics. Wil je in contact komen met een fairy, dan zul je je moeten ontspannen en je openstellen voor de natuur, voor een andere dimensie, voor het feit dat niet alles met het verstand te verklaren is. Fairies zijn onze verbinding met de natuur, die geschenken achterlaten. Ze laten ze ons echter niet alleen de schoonheid van die natuur zien, ze schuwen er ook niet voor om ons de minder mooie kanten te laten zien. Ze helpen je verbeelding en creativiteit te vergroten en zetten dingen voor je in perspectief. Fairies zijn eeuwen oud en hebben alles al gezien en meegemaakt. Ze kunnen je de weg wijzen als je vastloopt en je troosten als je verdrietig bent. Kortom, redenen genoeg om de natuur in te gaan.

Hoe weet je of er een fairy in de buurt is?

blog over fairies, waar fairies vandaan komen, natuurkrachten en hoe je fairies kunt vinden

Om met een fairy in aanraking te komen, moet je in contact komen met delen van jezelf die je misschien vergeten bent of waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. In deze tijd van feiten en technologie moet je leren vertrouwen op je instinct en intuïtie en dat vergt oefening. Net als geduld want op zoek gaan naar een fairy is niet de manier. Ontspan.
Gebruik je fantasie om te zoeken naar een plek waar je de aanwezigheid van fairies zou kunnen voelen. Misschien is er speciale plek in het bos, een boom met een opvallende vorm of groeien er ergens mooie bloemen waar je ze niet zou verwachten. Grote kans dat je intuïtie die plek allang voor je heeft gekozen.

Fairies hebben de gewoonte te wonen op plekken waar energie verschuivingen plaatsvinden. Voorbeelden van deze "in between" locaties zijn kruisingen op landweggetjes, heggen en bruggen, zee, beekjes en stromingen, vooral waar twee stromingen splitsen. En het beste kun je zoeken op "in between" tijden, zoals avondschemering, ochtendschemering, het middaguur en middernacht. Fairies zijn dol op het maanlicht.

Sommige tijden in het jaar lenen zich beter dan andere tijden, de seizoensovergangen zijn prima tijden om fairies tegen te komen, niet voor niets worden dan ook de meeste festivals georganiseerd. Maar er zijn meer seizoenswisselingen. Je hebt vast wel eens bij je zelf gedacht, "ik ruik dat de herfst al" of  "ik voel dat de lente vandaag is begonnen", prima fairy tijden.

Maar pas op tijdens de Herfst Equinox, rond 21 september op het Noordelijk halfrond of 21 maart op het Zuidelijk halfrond, want dit is de tijd dat de sluier tussen onze wereld en die van de fairies het dunste is. Voor je het weet beland je in The Otherworld en het is maar de vraag of je kunt terugkeren. En tijdens Samhain - Halloween - is het ook oppassen geblazen, zeker in de buurt van een steencirkel. We weten allemaal wat er met Claire Fraser gebeurde. Lees hier haar verhaal.

Geloof jij in fairies? Laat het hieronder weten in een commentaar.

Sieraad bij je verhaal

Fairies zijn gek op paddenstoelen, vooral de rood-witte vliegenzwam is een echte fairy paddenstoel. Ik maakte deze leuke oorbellen met glazen paddenstoelen en handgemaakte lampwork glaskralen. Een fijn cadeau voor fairy liefhebbers of voor jou als je zelf op zoek gaat naar de verbinding met de natuur.

paddenstoel oorbellen bij blog over fairies, waar fairies vandaan komen, natuurkrachten en hoe je fairies kunt vinden

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0