· 

Arcade: een oprecht verhaal verstopt achter een perfect marketingplan

door Linda de Bruijn

blog over het verhaal achter duncan laurence en arcade

Stel je voor, een eigen geschreven liedje, gezongen door een zanger die weet hoe je emotie kunt overbrengen, die onbevangen op avontuur gaat en daarbij gecoacht wordt door één van Nederlands beste zangeressen. Stel je voor, een briljant liedje dat met hulp van een producer bewerkt werd tot een hit met een hoofdletter H.  

 

Meesterplan

Stel je verder voor, een team met een uitgekiend marketingplan dat met elk aspect van het Eurovisie Songfestival rekening heeft gehouden. Een plan dat, naast een ingetogen podium act met lichtbol en op het juiste moment oogcontact met de huiskamer, voorziet in een zorgvuldig opgebouwd beeld van een spontane, gevoelige jongeman met een droom passend bij het “Dare to dream”- thema van het Songfestival. Een jongeman die zijn sieraden afdeed, een tattoo-verhullende-eco-outfit aantrok en een pestverleden bleek te hebben waarin velen zich kunnen herkennen.

 

Een plan dat ons, voorafgaand aan het avontuur in Tel Aviv, tijdens een eerste concert in Amsterdam laat proeven van de potentie van het lied Arcade en de persoon Duncan Laurence.  Een plan dat buitengewoon goed gebruik maakt van de media zodat we alle voorbereidingen bijna “live” meemaken. Waarbij in interviews en promo-filmpjes het aandoenlijk blije “product” perfect in beeld wordt gebracht. Waarbij het regio-Rotterdam-accent wordt ingeruild voor vlot Engels en er geen enkele negatieve uitlating wordt gedaan; niet over medekandidaten, niet over het gedoe met de lichtbol en ook later niet over het optreden van Madonna tijdens de finale. Tel daarbij op een vrolijke “Postcard” met swingende meisjes en een intieme showcase om nader kennis te maken met zijn repertoire en het is bijna onmogelijk om niet gecharmeerd te raken van Duncan Laurence.

 

Missie geslaagd

Wanneer je echter je verder kijkt dan het plaatje dat “TeamDuncan” je voorschotelt, zie je wat Arcade werkelijk maakt tot een meesterwerkje: de oprechtheid van het liedje. Daarom raakt dit liedje je in je ziel. En daarom is het resultaat, naast een perfecte track met een gevoelige videoclip, een nog betere Grande Finale en een van uit het hart gezongen Winners Performance. Dat Duncan Laurence ook het Eurovisie Songfestival volgend jaar naar Nederland brengt, is geweldig.

 

Missie geslaagd zou je denken. Voor TeamDuncan zeker, maar voor Duncan zelf is de overwinning met Arcade het vertrekpunt van een andere missie: een internationale carrière met zelfgeschreven en -gezongen liedjes. Een aantal deze liedjes konden we dankzij YouTube al beluisteren, mooie gevoelige liedjes. Het is te hopen dat Duncan ook na alle songfestival-gekte zijn hoofd koel kan houden want de verwachtingen zijn hooggespannen en stijgen naarmate de climax nadert: het concert in Ziggodome komend voorjaar. Een arena vol mensen die alleen al op basis van Arcade en een paar Bambi-ogen een kaartje kochten. Hopelijk raakt het zorgvuldig gecreëerde Songfestival-imago snel naar de achtergrond om plaats te maken voor de echte Duncan Laurence, een bijzonder getalenteerde artiest, die echt wel weet wat hij doet.

 

Sieraad bij je verhaal

oorbellen arcade in morse tekens

Hoewel dit onderwerp niet direct iets te maken lijkt te hebben met het maken van sieraden, historische mode of Outlander, is Duncan Laurence voor mij, behalve een steengoede zanger die met zijn liedjes mijn drukke creatieve hoofd rustig krijgt, ook een inspiratiebron als het gaat over je dromen achternagaan en het vertellen van je eigen verhaal. Hij gaf mij symbolisch net dat zetje om te beginnen met het schrijven van mijn verhalenblog en van gedichten. Beiden geven mij, naast het maken van sieraden (wat ik inmiddels meer van 12 jaar doe) energie en inspiratie. 

 

Dit verhaal gaat dus over iets dat mij na aan het hart ligt, daarom vind je dit keer geen sieraad bij dit verhaal dat je kunt kopen, maar een sieraad dat ik voor mezelf maakte. Omdat ik Arcade een zo'n prachtige song vind, maakte ik voor mijzelf dit paar oorbellen met het woord Arcade in morsetekens.

Verhalen die je misschien ook leuk vindt:


Write a comment

Comments: 0