· 

Elena - persoonlijk verhaal van een vlucht uit Oekraïne

Song story

Het is een mooie zomerdag als ik "Elena" ontmoet op een verjaardagsfeestje. Ze spreekt geen Nederlands; een vriend vertaalt haar verhaal. Ze vertelt hoe ze haar land is ontvlucht om in Nederland toevlucht te zoeken. Haar familie is in Kiev achtergebleven om voor hun gemeenschap te zorgen. Voorlopig beschermt het luchtafweergeschut hen tegen raketaanvallen. De oorlog komt elke dag dichterbij.

 

Ze vertelt verder, over de verwoesting van haar land en over tanks die niet alleen gebouwen en wegen vernietigen, maar ook landbouwgrond, waardoor een voedseltekort dreigt. Nu de winter nadert, vreest ze dat de internationale aandacht zal verslappen en dat hun benarde situatie zal worden vergeten naarmate de oorlog langer duurt. Haar verhaal raakt me.

 

Later, als ik een masterclass songwriting over protestsongs volg, baseer ik mijn tekstschrijfopdracht op Elena's verhaal. De tekst valt Robert Severin op, hij herkent het verhaal van zijn ouders, die in 1956 uit Hongarije zijn gevlucht.
We beseffen hoe weinig we kunnen doen om de oorlog te stoppen, maar weten wel we dat we Elena's verhaal levend kunnen houden. Het duurt niet lang om uit te werken hoe we dat met het lied willen doen.

Het resultaat is een emotioneel en tot nadenken stemmend nummer, dat beschrijft hoe de 63-jarige Elena haar door oorlog verscheurde land ontvlucht land met niets anders dan een plastic zak vol met haar overgebleven bezittingen en een enkeltje bus.

 

Robert Severin

Voor de in Glasgow wonende singer songwriter Robert Severin speelde de eigen familiegeschiedenis een belangrijke rol bij de inspiratie om dit verhaal te vertellen en te zingen over de benarde situatie van vluchtelingen uit protest tegen de oorlog in Oekraïne. 

Robert Severin: "Toen Linda me haar tekst liet zien, wist ik dat ik ze op muziek moest zetten, en de melodie kwam heel snel. Het onderwerp resoneert zo sterk met mij omdat mijn ouders ook vluchtelingen waren - ze ontvluchtten Hongarije toen de Sovjet-Unie het land binnenviel na de opstand in November 1956. Ze verlieten hun eigen weg uit Hongarije en ontmoetten elkaar in een vluchtelingencentrum in West Linton, in de Schotse Borders, half december 1956 en trouwden drie weken later. Rusland's invasie van Oekraïne zonder rechtvaardiging is onverdedigbaar.
Ik wilde deze single opnemen om te protesteren tegen de tragedie en het lijden van onschuldigen door de verschrikkingen van de oorlog."

Robert componeerde de muziek voor Elena en speelt gitaar, zang, klarinet en piano op het nummer, dat hij opnam in zijn thuisstudio in Glasgow.

Celliste Alice Allen nam de  cello partij voor haar rekening en nam deze op afstand op in haar thuisstudio in Gartmore, Stirlingshire. Rick Flahant speelt ook piano op het nummer dat hij opnam in zijn studio in Bodmin, Cornwall. De single is gemixt en gemasterd door Andrea Gobbi in GloWorm Recording Studios en CarrierWaves in Glasgow.

 

Elena is te beluisteren en te downloaden op de gebruikelijke digitale platforms (Spotify, Imusic, Bandcamp, Soundcloud etc).

 

 

De opbrengst van de verkoop op Bandcamp.com gaat naar het International Rescue Committee ter ondersteuning van het humanitaire werk in Oekraïne: 

Write a comment

Comments: 0