unieke handgemaakte artisan sieraden?


Artisan Sieraden : Internationaal ambachtswerk

Bij het maken mijn sieraden gebruik ik "artisan" componenten, onderdelen zoals bv kralen, hangers, sluitingen of tussenstukken die gemaakt zijn door vakmensen uit de hele wereld. Over de hele wereld zijn er zgn. artists die van het maken van glaskralen of het bewerken van hout, klei of metaal een kunst hebben gemaakt. Vaak zijn deze handgemaakte onderdelen uniek en origineel. Zo kan het dus gebeuren dat je in 1 armband onderdelen zowel uit Australië als uit Finland of Nederland zijn verwerkt. Hoe leuk is dat???


Polymer clay
Polymeer klei is een verzamelnaam voor diverse merken klei met als bestandsdeel polyvinylchloride. De klei is goed boetseerhaar en wordt in een oven gebakken. Naast ontelbare kleuren zijn er is ook polymer clay met diverse effecten zoals doorschijnende en neon kleuren,  kleuren met een natuurlijk steen effect of metaal of parelmoer effect. In Nederland is Fimo de bekendste polymer klei en worden er allerlei figuurtjes mee geboetseerd. In de VS, de UK en in andere landen zijn er artiesten die het werken met polymer clay tot een ware kunst hebben verheven. Een aantal "artists" waarvan ik graag mee samenwerk zijn Joanne Louvaine Bell (UK) Zij maakte o.a. de vleugels van bovenstaande vlinderketting. 


Keramiek

Handgemaakte producten van porselein, aardewerk of steengoed worden veelal aangegeven met de term keramiek of ceramics.

Keramiek ontstaat door verhitting in een oven. Keramiek "artists" waar ik graag materialen van gebruik zijn:

Natalie McKenna (Grubbi, UK), maakt prachtige knopen, kralen en connectors.

Petra Carpreau (Scorched Earth, UK), maakt bijzondere hangers van porselein en aardewerk, geïnspireerd op het landschap v. North Devon.

Caroline Dewison (Blueberribeads, UK), behalve mooie vogels en kralen, maakt Caroline ook geweldige sculpturen en pottery.

Marie Carmen Rodriguez Martinez (Majoyoal, Spanje) maakt hangers en kralen van porselein met een warme Spaanse uitstraling. 

Cheryl Irwin uit Nieuw-Zeeland, prachtige bloemen van porselein.

Lampwork Glas

Lampwork glas is een type glaswerk waarbij een brander word gebruikt om gekleurd glas te smelten. Eenmaal gesmolten, worden de glaskralen gevormd met handbewegingen en gereedschappen om een metalen pen (mandrel). Deze techniek werd waarschijnlijk voor het eerst op grote schaal toegepast in Murano, Italië in de 14e eeuw. Lampworking verschilt van glasblazen; glasblazen maakt gebruik van een oven als de primaire warmtebron, terwijl lampworking gebruikt maakt van een brander. Vroeger maakte men gebruik van een olielamp om glas te smelten, vandaar de naam "Lampwork".

Er zijn veel lampworkers met een eigen stijl. Ik maak graag gebruik van verschillende makers uit de VS en UK, die prachtige glasdruppels en kralen. Alla Funtikova uit Rusland maakt prachtige bloemen van glas.

 

Czech glass

In mijn sieraden verwerk ik vaak Czech glaskralen / kristal.

Czech of Tsjechisch kristal is geslepen glas met een hoog loodgehalte, waardoor het schittert als diamant. Niet handgemaakt maar wel glas van hoge kwaliteit dus. Al eeuwenlang worden in de Bohemen (tegenwoordig Tsjechië) in glas- en kristalfabrieken de mooiste producten gemaakt, waaronder ook prachtige geslepen glaskralen. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel kristal- en glasfabrieken gesloten, maar nog steeds worden er mooie creaties van Boheems kristal gemaakt.

Czech glaskralen zijn er in heel veel verschillende kleuren, vormen en afwerkingen. Zie je dus bij een omschrijving van een sieraad de term Czech glass of kristal staan, dan weet je dat de kraaltjes van hoge kwaliteit zijn.

Metaal
Veel schakels, slotjes, oorhaakjes e.d. maak ik zelf van bv. koperdraad of zilverdraad. Daarnaast maak ik graag gebruik van metaalbewerkers over de hele wereld, die metaalplaat verwerken tot prachtige onderdelen voor armbanden,oorbellen of kettingen. Soms bewerkt met enamel paint of beslagen met teksten die voor mij in opdracht worden gemaakt. Bernie Ryman uit Australië maakt stoere onderdelen die met een "torch" worden bewerkt en Colleen Campbell uit de UK maakt sierlijke sluitingen en mooi beslagen armband onderdelen.


artisan sieraden - handgemaakte sieraden met art onderdelen - unieke sieraden art design - sieraden boho design - sieraden botanical- sieraden woodland - rustic jewellery - keramiek - lampwork glaskralen - polymer clay - metaal - porselein - hout