high of low tea ??


De Engelse middagthee met allerlei gerechten wordt de ene keer High Tea en andere keren Afternoon Tea genoemd.
Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beiden?

Hiervoor moeten we terug naar de Victoriaanse tijd, de hoogtijdagen van Lords en Ladies, toen men gewoonlijk twee maaltijden per dag at:

's ochtends een uitgebreid ontbijt en 's avonds rond 20.00 uur het diner. 

Dat was in de donkere wintermaanden geen groot probleem, maar in de zomermaanden wanneer de dagen lang waren werd het diner ook vaak later opgediend. Om de lange tijd te overbruggen bedacht Gravin Anna van Bedford (1788 - 1861) een oplossing. Rond 16.00 uur, wanneer zij zich wat slap voelde, liet zij zich door haar bedienden sandwiches en andere lekkernijen brengen samen met een kop thee. In het begin gebeurde dit nog stiekem maar algauw was iedereen op Belvoir Castle hiervan op de hoogte.


Later nodigde de Gravin haar adellijke vriendinnen uit om na een wandeling in het kasteel te genieten van een kop thee met allerlei lekkere hapjes. En zo ontstond de Afternoon Tea. De Engelse aristocratie nam deze gewoonte snel over. Ook Queen Victoria was verzot op de Afternoon Tea en het schijnt dat heel wat belangrijke Engelse koninklijke beslissingen tijdens een afternoon tea genomen werden. 

Al snel werd de afternoon tea een modieuze gebeurtenis die je als echte dame niet mocht missen.
De dames die op een Tea Party werden uitgenodigd, deden er alles aan om zo goed mogelijk voor de dag te komen, dus mooie kleding, opzichtige en grote hoeden en een koets die hun naar de afspraak bracht.

In sommige adellijke huizen werd de tea een vaste gewoonte die het late diner verving. Gewoonlijk serveert men bij een high tea een of twee warme gerechten, koude kip of wild, tong of ham, salade, verschillende soorten cake, soms koude vruchtentaarten met room of custard, en vers fruit.

De High Tea was oorspronkelijk een voor de arbeiders bedoelde Afternoon Tea, hoewel deze later op de dag werd geserveerd. De arbeiders kwamen na een lange werkdag vermoeid thuis en hadden s`middags al een ruime broodmaaltijd genomen. Hun avondmaal bestond doorgaans uit brood, boter, koud vlees, eventueel wat kaas en de onvermijdelijke thee, dus veel eenvoudiger dan de Afternoon Tea van de welgestelden. Ze aten deze maaltijd aan een eettafel, in tegenstelling tot de typische lage theetafels van de aristocraten, vandaar de naam high tea. 

Lang werd in Groot-Brittannië een duidelijk onderscheid gemaakt tussen High Tea en Afternoon Tea.
De Afternoon Tea serveert men er al vanaf 15.00 uur en bestaat naast een pot thee vooral uit hartige en zoete hapjes, bijvoorbeeld sandwiches, quiches, cake, koekjes, scones en bonbons. 

De traditionele High Tea wordt officieel geserveerd vanaf 17.00 uur. Een klassieke High Tea bestaat uit drie gangen, natuurlijk met een lekkere pot thee op tafel:
 

Tegenwoordig wordt bij de high tea eigenlijk de afternoon tea bedoeld. De afternoon tea wordt o.a. geserveerd met diverse sandwiches, scones met clotted cream en jam, cakejes, taarten, en diverse ander hartige en zoete heerlijkheden en met veel thee genuttigd. De high tea is eigenlijk een meer uitgebreide afternoon tea met vaak meer hartig en een heerlijk dessert. 

Uit: "The Afternoon tea" - Michael Smith