· 

Outlander obsessed

Misschien ken je de TV serie Outlander, in Nederland alleen op HBO en Netflix te zien. De serie is een verfilming van de boeken van Diana Gabaldron en vertelt het verhaal van Claire (gespeeld door Caitriona Balfe), een verpleegster die na het einde van Tweede Wereldoorlog terugkeert van het front en met haar echtgenoot een tweede huwelijksreis door Schotland maakt.
Op de avond voor Samhain (Halloween) verdwijnt zij wanneer ze de magisch steencirkel van Craigh na Dun bezoekt. Ze reist terug in de tijd en komt terecht in de Schotse Hooglanden van de 18de eeuw, vlak voor de Jacobietenopstand.
Vanwege haar medische kennis wordt Claire als "healer" opgenomen in de MacKenzie clan. Daar ontmoet zij Jamie Fraser, neef van de laird (hoofd clan), waarmee zij uit nood trouwt om aan de Redcoats (Engelse soldaten) te ontkomen. Ze blijken echter voor elkaar bestemd en beleven samen  spannende avonturen.

De meer dan 50.000 (!) kostuums die door de spelers in de serie worden gedragen zijn ontworpen door kostuumontwerpster Terry Dresbach, die kostuums een zo autheniek mogelijke look gaf en ook verantwoordelijk is voor de prachtig wollen omslagdoeken, sjaal en handschoenen die door Claire worden gedragen. De kleur van stoffen voor de jurken en kilts zijn geinspireerd op de kleuren van planten en bloemen die in de 18de eeuw groeiden. Hierdoor ontstond een bijzondere kleurenpalet.


De serie is inmiddels begonnen aan zijn vierde seizoen, maar al na het zien van de eerste aflevering was ik fan van de kostuums. Nou is kostuums maken een kunst op zich, maar de sjaals en handschoenen kon ik op zijn minst een keer proberen. Ik ben op zoek gegaan naar wol en garen en het eerste resultaat is deze bruine chunky colsjaal. Gemaakt van 100% scheerwol. (Ik bedacht me dat in 1743 geen acrylgaren bestonden).
De groen gehaakte shrug is een onderdeel van mijn kostuum voor Castlefest eind november. De colsjaal staat inmiddels in de webshop.

Foto's van Outlander en de kostuums vind je op de website van Outlander hier
Of bekijk de kostuums van Terry Dresbach hier

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0